Linkuri accesibilitate

Ce șanse are umanizarea orașului? (Galerie foto)


„Street Delivery”, un eveniment organizat de Ordinul Arhitecților în colaborare cu Librăriile Cărturești.

„Street Delivery,” un eveniment organizat de Ordinul Arhitecților în colaborare cu Librăriile Cărturești, a ajuns la a 13-a ediție și anul acesta și-a propus să abordeze (sub titlul de „Smart Cities” și cu sloganul „Închidem strada pentru mașini și o deschidem pentru oameni”) tema relației dintre om și oraș și posibilitatea modernizării interacțiunii omului obișnuit cu autoritățile și cu tehnologiile din infrastructura orașului. Este un eveniment care are loc în mai multe orașe și peste tot tematica și abordarea acesteia s-a făcut în funcție de necesitățile și urgențele locale.

În București inaugurarea s-a făcut parodic pe un covor roșu întins în fața cinematografului Patria, închis de ani de zile pentru că nu este consolidat și reprezintă un pericol în caz de cutremur. Nu este singurul, mai sunt alte două cinematografe pe Bulevardele Bălcescu-Magheru închise din aceleași motive. De fapt în București din 38 de teatre nu funcționează decât 24, există mai puțin de o școală la o mie de copii și doar 54 de spitale pentru o populație reală care depășește trei milioane. Capitala României reflectă din acest punct de vedere situația întregii țări: are zone nefuncționale, blocate endemic de proasta administrație și problemele acumulate în ani.

Până una alta, vreme de trei zile, străzile Arthur Verona și Edgar Quinet au fost închise circulației auto și recucerite de pietoni. Aici sunt organizate ateliere de modelaj și pictură pentru copii, seminarii spontane despre agricultura eco și campanii de strângeri de semnături pentru ca imensul parc din jurul Parlamentului să fie accesibil tuturor. La intersecția unor străduțe ești instruit cum să reciclezi materialele sau ce să mănânci să nu mori intoxicat de E-uri. Calcanele mai multor clădiri de pe Arthur Verona sunt pictate de artiști stradali pentru a mai șterge ceva din mohorala orașului. Deja schelele s-au instalat, pictorii s-au cățărat pe plafonul lor și au început să schițeze un urs carpatin, contururile unui oraș sau o grădină cu poteci care se bifurcă. Curioșii îi pot vedea la lucru ba pot da o mână de ajutor cărând cutiile mari de vopsea.

Pe o canapea instalată în stradă, te poți vedea cu un terapeut să-i vorbești despre problemele pe care le întâmpini în relația cu orașul. Dacă nu vrei s-o faci, poți juca unul dintre multe jocuri de pe stradă. Sau să sari șotronul. Chiar dacă totul pare o joacă organizatorii manifestării iau toate acestea foarte în serios. Organizatorii „Street Delivery” speră să strângă toate aceste probleme pentru un studiu pe care să-l transmită primăriei. Au mai făcut-o și anii trecuți. E drept, au făcut-o degeaba pentru că autoritățile sunt apatice. Cu toate acestea organizatorii speră ca, pe principiul picăturii chinezești, să ajungă să deschidă ușile și urechile administrației la problemele reale ale cetățenilor. Să umanizeze administrația.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG