Linkuri accesibilitate

Controversa din Statele Unite în jurul politicii de oprire a imigrației clandestine


Copii separați de părinții lor imigranți clandestini, la Tornillo, Texas
Copii separați de părinții lor imigranți clandestini, la Tornillo, Texas

Aproape două mii de copii minori au fost separați forțat de părinții lor.

Statele Unite nu vor deveni o „tabără pentru migranţi", a afirmat luni preşedintele american Donald Trump, justificând astfel din nou așa-numita politică de „toleranță zero” a imigrației clandestine, care a dus și la separarea forțată în ultimele săptămâni, a aproape două mii de copii minori de părinții lor.

Jeff Sessions
Jeff Sessions

„Nu vrem să separăm copiii de părinţii lor. Dar, de asemenea, nu vrem nici ca adulţii să-şi aducă copiii în mod ilegal, punând aceşti copii în pericol", a spus și ministrul american al justiției Jeff Sessions într-un discurs în faţa Asociaţiei naţionale a şerifilor la New Orleans, în Louisiana. Președintele Trump susține că responsabilitatea acestei situaţii le revine democraţilor care blochează, potrivit lui, orice progres spre o reformă amplă a legislației în domeniul imigraţiei, care ar urma să includă și finanțarea controversatului zid la granița cu Mexico, cerut de președinte.

„Vrem o țară sigură și pentru asta avem nevoie de granițe sigure. Simplu...”, a mai declarat Trump, luni, la Casa Albă.

Una din taberele pentru copiii separați de părinți, la Tornillo, Texas
Una din taberele pentru copiii separați de părinți, la Tornillo, Texas

Politica „toleranței zero” pentru imigrația ilegală a devenit subictul zilei, nu numai în Statele Unite dar în lumea întreagă, după ce s-a aflat că din aprilie, aproape două mii de copii, de la bebeluși la adolescenți, au fost despărțiți cu forța de părinții care încercau să intre clandestine în America. Toți au fost puși în diverse centre improvizate de detenție sau tabere, înconjurate cu garduri înalte de sârmă.

Președintele Trump dă vina pe „democrați” iar ministrul pentru Securitate internă afiirmă că administrația nu face decât să respecte legislația. Nu este clar la ce lege se referă. Există însă o schimbare: acum, trecerea ilegală a graniței în America este considerată un delict penal, nu o contravenție. De unde ar putea decurge și separarea copiilor de părinți.

Luni, înaltul comisar ONU pentru refugiați a criticat aspru separarea copiilor de părinții lor intrați în America, ilegal. „Cer Statelor Unite să pună capăt practicii separării forțate a acestor copii”, a declarat la Geneva Zeid Ra'ad al-Hussein. Procedura a fost condamnată luni și de Laura Bush, fostă primă doamnă în ultima administrație republicană dinainte de Trump, care a numit-o „crudă” și „imorală”. Iar biroul primei doamne a Americii, Melania Trump a dat publicității o declarație în care se afirmă că aceasta „deplânge separarea copiilor” și speră să se ajungă la o soluție rapidă în Congres.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG