Linkuri accesibilitate

Îngrijorare la Strasbourg privind invalidarea alegerilor locale de la Chișinău


Belgium - Brussels, European Parliament, the European Union, symbol, generic
Belgium - Brussels, European Parliament, the European Union, symbol, generic

Într-o declarație a Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului european, mai mulți eurodeputați își exprimă îngrijorarea față de recenta decizie a Judecătoriei Centru de a nu valida alegerile locale din Chișinău, decizie care, susțin europarlamentarii, s-a luat „într-o manieră lipsită de transparență” și având la bază „motive dubioase”.

Implicarea politicului în actul de justiție și în desfășurarea alegerilor contravine standardelor europene pe care Republica Moldova s-a angajat să le respecte, prin Acordul de Asociere la Uniunea Eueopeană, se spune în declarația emisă de Comisia pentru afaceri externe a Parlamentului european.

Între altele, eurodeputații amintesc autorităților de la Chișinău că declarația comună a Parlamentului, Consiliului și Comisiei Europene din 4 iulie 2017, prevede o precondiție pentru debursarea asistenței macro-financiare de o sută de milioane de euro, și anume – respectarea normelor democratice la implementarea sistemului electoral mixt.

„Felul în care s-a desfășurat până în prezent reforma electorală, la fel și recentele evoluții de la Chișinău ne demonstrează că acesastă precondiție, la moment, nu a fost îndeplinită”.

Declarația a fost semnată inclusiv de raportorul pentru Republica Moldova, eurodeputatul lituanian Petras Austrevicius și co-președinta Adunării parlamentare Euronest, europarlamentara germană Rebecca Harms.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG