Linkuri accesibilitate

La Bruxelles începe reuniunea la vârf a Alianței Nord-Atlantice


Liderii NATO se întrunesc astăzi la Bruxelles la un summit de două zile. În ajun, președintele american Donald Trump și-a atenuat criticile la adresa Alianței, dar a insistat că restul țărilor NATO nu participă suficient financiar. Într-o serie de postări pe Twitter și comentarii pentru presă, Trump a sugerat că cele 29 de țări membre ale NATO ar trebui să „ramburseze” Statelor Unite cheltuielile pentru Alianță. Trump a declarat că „NATO ne-a tratat nedrept, dar cred că vom găsi un compromis... toate țările vor fi mulțumite”. Președintele american a mai spus că pe agenda sa pentru summitul NATO se află Marea Britanie și președintele rus Vladimir Putin, cu care se întâlnește pentru prima dată într-o discuție separată pe 16 iulie, la Helsinki.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, în ajunul deschiderii summitului Alianței că o creștere de până la 2% a cheltuielilor pentru apărare este necesară nu pentru a satisface așteptările Statelor Unite, ci în primul rând pentru asigurarea apărării şi securităţii în faţa amenințărilor în creştere. Stoltenberg a precizat că opt aliați vor mări anul acesta bugetul apărării la 2% din PIB: Estonia, Grecia, Marea Britanie, Letonia, Lituania, Polonia, România și Statele Unite. El a recunoscut că s-au adâncit disensiunile între țările europene și America, dar a apreciat că NATO va continua să fie „piatra de temelie a securităţii transatlantice”.

În cadrul summitului de la Bruxelles, pentru prima dată va avea loc și o reuniune la nivel înalt NATO-Georgia-Ucraina, dedicată securității din regiunea Mării Negre.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG