Linkuri accesibilitate

Ambasada SUA la Chișinău și FMI critică adoptarea legii care va legaliza averile și capitalurile nedeclarate


Ambasada Statelor Unite la Chișinău spune că este „extrem de dezamăgită” de adoptarea prevederilor legislative care permit legalizarea, contra unei mici taxe, a proprietăților și capitalului nedeclarate, spunând că „legitimează furtul şi corupţia”.

Într-un mesaj al ambasadei pe Facebook se spune că Legea privind declarația voluntară și stimularea fiscală adoptată intempestiv astăzi de majoritatea parlamentară „va diminua capacitatea Moldovei de a combate spălarea banilor” și că „va dăuna climatului de afaceri al Republicii Moldova”. „Considerăm că această lege contravine angajamentelor pe care Guvernul Republicii Moldova și le-a asumat și această părere este împărtăşită de partenerii internaţionali de dezvoltare ai Moldovei. Cetățenii Moldovei au suferit deja consecinţele infracţiunilor financiare majore. Infractorii ar trebui pedepsiţi, nu răsplătiţi. Poporul Moldovei merită mai mult”, se mai spune în mesajul ambasadei.

Și Fondul Monetar Internațional a criticat reformele fiscale adoptate astăzi, spunând, într-un comunicat, că acestea nu corespund obiectivelor programului sprijinit de FMI. Opinia preliminară a experților FMI este că „măsurile adoptate vor spori caracterul regresiv al sistemului fiscal, vor reduce gradul de conformare fiscală și vor expune sistemul bugetar-fiscal unor riscuri semnificative”.

Anticipând criticile, liderii guvernării au declarat încă de marți, când au anunțat prima dată inițiativele controversate, că se vor lua măsuri pentru a nu fi legalizate sume și bunuri provenite din miliardul furat în 2014.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG