Linkuri accesibilitate

„Guvernarea jubilează, ce le pasă politicienilor de îngrijorările altora”


Stella Jantuan
Stella Jantuan

Jurnalul săptămânii, cu Stella Jantuan

Născuta la 13 septembrie 1966, orașul Bălți. Absolventă a facultății de Istorie și Sociologie a Universității de Stat Chișinău. A activat în cadrul: AȘM, Institutul de Filosofie, Sociologie și Drept. A fost Șef al Direcției informațional-analitice a Legislativului. A fost deputată pe lista Partidului Democrat în 2009 – 2014, activînd în Comisia Drepturile omului și relații interetnice.

Luni

Dimineața m-a prins un sentiment ciudat de deja vu. Poate vine din subconștient, deoarece plec la Bălți (orașul copilăriei mele) pentru a participa la emisiunea postului local TV. In copilărie încercam sa dau apreciere anume zilei de luni. Un nou început, totul diferit decât săptămâna trecută, eu voi fi alta decât cea de duminica. Acum pentru mine ziua de luni este o continuare a tot ce nu se va repeta niciodată, fiecare zi ne aduce un nou început. Asa ziua de luni și-a pierdut semnificatia din copilărie ca cea mai deosebita și chiar mistica. Toată dupa-amiaza am fost in “brațele” Bălțiului. Este deosebit, a fost așa mereu. Un amalgam multicultural și in același timp un spirit consolidat și inedit. Foarte mindru, pe alocuri orgolios, pentru unii chiar arogant, doar pina la prima discuție filosofica in spirit existențial) Pentru bălțeni “ce-i de făcut” nu este o întrebare, dar mai degrabă îndemn de a acționa. Nu exista întrebări, care nu au răspunsuri și nu exista situații, care nu au soluții, și anume solutii la plural. Am simțit o mândrie de nedescris, cind bălțenii au dau un exemplu de spirit de rezistența civică unor presiuni politice fără precedent, și au învins la alegerile din mai. Pentru bălțeni altfel nici nu putea fi. Profession de foi!

Marți

Ce înseamnă pentru Moldova cultura urbană, de ce ea dispare treptat. Ce semnificatii are Orasul și dacă suntem, noi locuitorii orașului responsabili pentru Oraș? Dacă v-ati pus asemenea întrebări, înseamnă ca sunteți orășean și nu un simplu locuitor al orașului. Anume acesta a fost genericul discuțiilor de astăzi la care am participat. Chișinăul își pierde identitatea, transformându- se intr-un spațiu amorf al oficiilor și centrelor comerciale. Urbanismul modern consta din dialog, deoarece însusi orașul este un dialog permanent dintre diferite comunități urbane, care au diferite viziuni și poziții. Rezultatul acestui dialog din start nu poate sa-l cunoască nimeni. Iată de ce este nevoie de moderatori urbani, care știu cum sa medieze acest dialog. In Europa sunt foarte populare școlile de moderare urbană, ceea ce ar fi util și pentru Moldova. Funcționarii din primărie au funcția de a solutiona problemele mai mult logistice, businessul are interesul sau de a acapara mai multe spații pentru oficii și centre comerciale, și doar orășenii își mai pun întrebarea “și ce mai departe?”, “care este rostul orașului?”. De aici pornește cultura urbană. Chișinăul se sinucide, transformându-se într-un mare bloc de locuit sau într-un mare centru comercial.

Miercuri

Am dat azi in biblioteca mea de o veche culegere de poezii ale tinerilor poieți din Moldova, am recitit-o. Îmi place mult stilul lui Emilian Galaicu-Păun. Ador poezia lui G.Bacovia, Ștefan Petica. lmi amintesc cum îl vedeam pe Emil mereu scriind, in scuarul blocului 2 al Universității de Stat Chișinău, pe atunci student la facultatea de Jurnalism, eu, studenta la facultatea de istorie. Nu-l cunosc personal, dar îmi plăcea alura sa de poet, anume așa îmi imaginam ca trebuie sa arate un poet talentat. Se mai scrie in Moldova, proza, poezie, publicistica? Unde se publica noutățile culturale din Republica Moldova? Care nume noi ale Caliopei și Euterpei apar in literatura contemporană din țara noastră. Și se mai face la noi literatura? Prezentări de carte, articole ale criticilor de arta și literatura, discuții aprinse in societate pe marginea unui roman al unui autor autohton recent apărut? Literatura contemporană a Republicii Moldova. Mai exista așa ceva? Mi-ar plăcea ca vreun francez, neamt, italian, spaniol, aflând ca sunt din Moldova, sa-mi spună: “Moldova, wow! L-am citit pe N*, superb!” Și eu sa fiu mindra ca este conaționalul și contemporanul meu.

Joi

Azi am așteptat ploaia. Așa au anuntat toate posturile TV la “Meteo”. Mi-am replanificat ziua. Și nu a plouat, doar seara puțin de tot. Cu “veridicitatea” prognozelor meteo pot concura doar pronosticurile pentru economia Moldovei! Da! S-au alăturat și cele sociologice. Ziua de azi a trecut fără semnificatii importante pentru omenire), dar destul de cognitivă in materia percepției lanțului de evenimente, pe care le trăim. Involuntar am auzit o lecție de înțelepciune populara, o discuție in troleu dintre doua doamne despre primarul orașului Orhei. Stăteau alături de mine și volens-nolens le-am ascultat “dezbaterile”. Una dintre ele ii lua apărarea edilului cu un argument doborâtor, dar cu părere de rău atat de popular in societatea noastră bolnava de sărăcie și disperare - da, a furat, dar spre deosebire de alții mai da și oamenilor. Nici cealaltă Doamna nu s-a lăsat bătută: “Dacă eu asi fura din geanta Dvs 1000 lei și din acești bani o să vă cumpăr înghețată, îmi veți fi recunoscătoare?”. Vorba lui M.Ghimpu - argument beton).

în Parlament, la iniţiativa PD, au fost votate legi privind Amnistia Fiscală, reducerea impozitului pe venit pentru persoane fizice, reducerea atribuției angajatorului la bugetul de stat a asigurării sociale și dublarea scutirii personale, de la 11280 de lei la 24 de mii. Imediat și-au exprimat îngrijorarea față de amnistia fiscală Reprezentantul Permanent al FMI în Moldova și Ambasada SUA, precum și Ambasadorul UE. De asemenea, și grupul Băncii Mondiale anunță că este "profund îngrijorat" de pachetul de legi fiscale recent aprobat în Parlament. Guvernarea jubileaza, ce le pasă politicienilor de la putere de ingrijorarile altora - fie ale cetațenilor, fie ale partenerilor occidentali.

Vineri

Ce înseamnă o zi de vineri pentru un om? Mai mult ca la sigur - pregătiri pentru zilele de weekend. Am scris câteva texte pentru săptămâna viitoare, am făcut înregistrări pentru “De facto” cu colegii mei de proiect. Am făcut citeva exerciții culinare ca sambătă și duminică să mă simt liberă și independenta de orice lucru prin casă. Intre timp, vestea trasnet. Alegerile parlamentare vor avea loc la 24 februarie. Amânarea scrutinului spre termenul limită stabilit de Constituție ar avea și un substrat politic. Dar poate greșesc… si vom afla că Sor ajunge după gratii sau că Dodon e suspendat din funcție. Sau vom primi o veste tristă rezultată din ”reforma fiscală”: în perioada 1 octombrie - 1 februarie vor fi legalizate toate capitalurile tenebre, care urmează a fi scoase și ascunse în off-shore. Iar pe urmă - ”După noi, măcar Potopul!”

XS
SM
MD
LG