Linkuri accesibilitate

Ciocniri violente la protestul antiguvernamental de la București (VIDEO)


Piața Victoriei, București, 10 august 2018
Piața Victoriei, București, 10 august 2018

Zeci de mii de români, din țară și diasporă, participă la un protest antiguvernamental la București, în Piața Victoriei. Nu există cifre oficiale privind numărul participanților. Potrivit diverselor medii de informare, ar fi vorba de zeci de mii (portalul Hotnews.ro estima la 80 de mii participarea la ora 21.00).

De la începutul manifestației au avut loc mai multe incidente violente și ciocniri cu forțele de ordine, care au recurs la gaze lacrimogene și un tun cu apă. Ciocnirile se reiau periodic, pe măsură ce crește și numărul participanților la protest.

Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei din București a calificat situația drept una de „violență extremă”. El a precizat pentru Digi24, că în acest moment, jandarmilor le este greu să izoleze grupurile violente din rândurile protestatarilor.

Pînă la ora 21.00, peste 172 de de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, între care mai mulți jandarmi, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov, citat de Mediafax.

Piața Victoriei, București, 10 august 2018
Piața Victoriei, București, 10 august 2018

Protestul a fost organizat în cea mai mare parte pe rețelele de socializare, la inițiativa românilor din diasporă.

Peste 8.000 de persoane au participat vineri seara, după ora 20,30, la protestul antiguvernamental de la Sibiu, participare de ordinul miilor fiind înregistrată şi la protestele de la Timişoara, Cluj-Napoca, Constanţa şi Iaşi, în timp ce în Braşov, Oradea, Bistriţa, Oradea, Târgu Mureş, Satu Mare sunt în desfăşurare manifestaţii cu sute de participanţi, relatează Agerpres.

Protestul este îndreptat atât împotriva actualului guvern, condus de PSD, cât și a schimbărilor făcute la Codurile Penale și în legile justiției. Un alt motiv de nemulțumire l-a constituit demiterea Laurei Codruța-Kovesi de la conducerea Direcției Naționale Anticorupție.

Din 1990, arată un raport din iunie al Băncii Mondiale, România este țara din Uniunea Europeană cu cea mai mare creștere a numărului de emigranți: se estimează că între trei și cinci milioane de români au plecat din țară, majoritatea - peste 2,5 milioane - fiind la vârsta când pot fi activi pe piața muncii. Altfel spuns, o cincime din forța de muncă a României s-ar afla acum peste hotare.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG