Linkuri accesibilitate

Protestul de la București a fost dispersat cu violență de jandarmi (VIDEO)


Piața Victoriei, 10 august 2018, după protestul antiguvernamental.
Protestul antiguvernamental din București a fost suprimat violent de jandarmi
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:46 0:00

Zeci de mii de români, din țară și diasporă, au participat la un protest antiguvernamental la București, în Piața Victoriei, care a degenerat treptat în ciocniri repetate cu forțele de ordine. Nu există cifre oficiale privind numărul participanților, dar, potrivit diverselor medii de informare, au fost între 80 și 100 de mii de persoane.

În cursul protestului au avut loc ciocniri repetate între jandarmi și grupuri de manifestanți violenți. Forțele de ordine au recurs la gaze lacrimogene și tunuri cu apă, iar în jurul orei 23.00, jandarmii au intervenit în forță pentru evacuarea pieței. Bilanțul provizoriu al protestului de la București: 440 de persoane dintre care 24 de jandarmi au primit îngrijiri medicale, porivit Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov.

La una dintre ciocnirile violente dintre forțele de ordine și demonstrați la București
La una dintre ciocnirile violente dintre forțele de ordine și demonstrați la București

Protestul de vineri a fost organizat în cea mai mare parte pe rețelele de socializare, la inițiativa românilor din diaspora.

Romania - Protestul antiguvernamental, Piața Victoriei, 10 august 2018
Romania - Protestul antiguvernamental, Piața Victoriei, 10 august 2018

Protestul era îndreptat împotriva actualului guvern, condus de PSD și a schimbărilor făcute la Codurile Penale și în legile justiției. Un alt motiv de nemulțumire l-a constituit demiterea Laurei Codruța-Kovesi de la conducerea Direcției Naționale Anticorupție.

15,000 de persoane au protestat la Cluj, vineri 10 august 2018
15,000 de persoane au protestat la Cluj, vineri 10 august 2018

Manifestații similare au avut loc și într-o serie de alte orașe din România, fără a avea amploarea celui de la București. Potrivit agenției Agerpres, peste 8.000 de persoane au participat la protestul antiguvernamental de la Sibiu, participare de ordinul miilor înregistrîndu-se şi la protestele de la Timişoara, Cluj-Napoca, Constanţa şi Iaşi, în timp ce la Braşov, Oradea, Bistriţa, Oradea, Târgu Mureş, Satu Mare au avut loc manifestaţii cu sute de participanţi.

Din 1990, arată un raport din iunie al Băncii Mondiale, România este țara din Uniunea Europeană cu cea mai mare creștere a numărului de emigranți: se estimează că între trei și cinci milioane de români au plecat din țară, majoritatea (peste 2,5 milioane) fiind la vârsta când pot fi activi pe piața muncii. Altfel spus, o cincime din forța de muncă a României s-ar afla acum peste hotare.

Previous Next

XS
SM
MD
LG