Linkuri accesibilitate

Protestele de la București în presa est-europeană


Piața Victoriei, București, 10 august 2018
Piața Victoriei, București, 10 august 2018

Ce scrie presa din Rusia și Ucraina despre cele întîmplate în 10 august 2018 la București.

Știrile despre violențele din centrul Bucureștiului au făcut înconjurul lumii. Ce scrie presa din Rusia și Ucraina despre manifestațiile antiguvernamentale ale românilor de pretutindeni? Relatează Natalia Sergheev.

Presa de expresie rusă a subliniat mai ales numărul victimelor în urma protestelor antiguvernamentale de la București, care a fost dispersat cu violență. Jurnaliștii agenției ruse de știri, finanțate de stat, RIA Novosti au scris că jandarmii au folosit gaze lacrimogene împotriva manifestanților, citând cifra de 440 de persoane care au avut de suferit în urma ciocnirilor. În articol s-au enumerat și revendicările protestatarilor din Piața Victoriei: Citez: „dizolvarea parlamentului, alegeri anticipate, crearea unui guvern de tehnocrați”, printre alte 20 de puncte. În articol s-a mai subliniat că cetățenii sunt în favoarea democrației și a dezvoltării relațiilor de parteneriat cu UE și NATO.

„România: un protest al diasporei” - titrează redacția de limbă a rusă a Euronews. Într-o amplă analiză, jurnalistul Andrei Pozniakov scrie că demonstrația a adunat în centrul capitalei pe cei care consideră că cea mai mare formațiune politică - Partidul Social-Democrat - este un „Partid al Hoților", iar guvernul ar fi „o sursă de corupție”. Citez: „Protestele au loc sub steagurile diferitor țări: la manifestații au venit români literalmente din întreaga lume.” Autorul a citat din declaratiile câtorva participanți, care au revenit în țară de peste hotare, deoarece au simțit că țara are nevoie de ei și fiindcă autoritățile sunt corupte.

„Jandarmeria vânează oameni departe de Piața Victoriei, așa cum a fost pe timpurile lui Ceaușescu, în 1989!”, se menționează într-un material publicat pe site-ul ucrainean Apostrophe, în care sunt citate impresiile distribuite de români pe rețelele sociale.

Participanții la protest au scandat „Revoluție!” și au luat cu forța arme de foc de la poliție, ca răspuns la dispersarea violentă a maselor. În România, zeci de mii de persoane, citez: „au ieșit pe Maidan”.

Redacția rusă a radioului Deutsche Welle menționează că demonstrații antiguvernamentale au mai avut loc în cel puțin zece orașe din România. Experții se referă mai ales la numărul neobișnuit de mare al reprezentanților forțelor de securitate. Citez: „Spre deosebire de protestele anterioare, poliția a reținut demonstranți”. În articol se mai scrie că motivul protestelor a fost tentativa guvernului de a pune piedici în activitatea Direcția Națională Anticorupție, atunci când parlamentul a schimbat procedura de urmărire penală. Experții sunt de părere că aceste modificări introduc un termen de investigație „irealist de scurt”.

Despre „Bucureștiul în flăcări” scrie site-ul ucrainean Dialog. În articol se subliniază că jandarmeria nu a fost „grijulie” cu protestatarii și imediat a trecut la ofensivă violentă. Împotriva cetățenilor au fost folosite tunuri cu apă, gaze lacrimogene și bâte - „un set standard de instrumente”, relatează Dialog. Citez: „Violența însă a înfuriat cetățenii, care au continuat să se adune pe câmpul de luptă.”

RBK, o prestigioasă publicație din Rusia, menționează cuvintele unui protestatar care spune că este revoltat de faptul că guvernul încearcă să controleze ramura judiciară. Citez: „Vrem să fim tratați ca o țară normală, nu ca oameni de categorie secundară. Am venit din Bilbao la protestul românilor de pretutindeni. Victorie României!”. Un alt protestatar este citat cu declaratia: „A fost un drum lung și greu, suntem obosiți, dar am venit aici ca să spunem: „Ajunge!”. Guvernul trebuie să-și dea demisia!”

XS
SM
MD
LG