Linkuri accesibilitate

„E vremea să impunem sancțiuni României, pentru a bloca influența lui Putin”


Revista presei internaționale (VIDEO).

„E vremea să impunem sancțiuni României, pentru a bloca influența lui Putin”, este titlul unui bilet de opinie publicat în influentul săptămânal politic conservator Washington Examiner, citit de întreaga administrație a Statelor Unite și de lobbyiștii de la Washington. Comentatorul Tom Rogan propune ca politicienii corupți din România să fie supuși unor sancțiuni similare celor impuse elitelor de la Moscova:

„Kövesi s-a dus„ iar cleptocrații au recăpătat încredere. Statele Unite ar trebui să sprijine presiunile exercitate de Uniunea Europeană și să stea de partea [cetățenilor] României. Nu e vorba doar de morală. Vecină fiind cu Marea Neagră, Ucraina și Moldova, poziția geo-strategică a României o face vulnerabilă în fața rețelelor cleptocratice folosite de Putin pentru a-și extinde influența. Totuși, sancțiunile impuse României ar trebui să fie calibrate cu grijă. Schimburile comerciale Statele Unite – România fiind relativ limitate (în 2017, cu circa $2 miliarde, importurile Statelor Unite din țările est-europene au fost de două ori mai mari decât exporturile spre zonă), dar cu populația României zbătându-se în condiții de trai coborâte, sancțiunile ar trebui să se concentreze îndeaproape pe oficialii corupți”, scrie Tom Rogan în Washington Examiner.

Reuters, AP: București, 10 august 2018
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:31 0:00

Newsweek pune la rândul său întrebarea: „Ce se întâmplă în România?” Explicând situația, Newsweek citează fără vreun comentariu paradoxalul mesaj al lui Dragnea de pe pagina sa de Facebook: „Vreau să asigur toți cetățenii României că Parlamentul nu va îngădui nicio clipă, nimănui, să dizolve democrația, să suspende drepturile și libertățile individuale, să schimbe rezultatul alegerilor și să răstoarne, prin violență, ordinea în statul român”, asta după ce publicația a menționat, la capitolul violență, folosirea masivă a gazelor lacrimogene și tunurilor cu apă de către jandarmi, precum și faptul că peste 400 de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale.

În Franța, cotidianul La Croix îl citează pe politologul Ioan Stanomir, care face comparația, intrată în limbajul comun, cu « mineriada » din 1990.

Peste 10.000 de oameni au protestat la Cluj în sprijinul mitingului diasporei de la București
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:47 0:00

La Bruxelles, săptămânalul de limbă engleză Politico publică o tribună semnată de politologii Marius Stan și Vladimir Tismăneanu: Democrația română în stare de asediu.

„Dat fiind valul de arestări arbitrare și violențe fizice, putem spune că România a devenit Nicaragua Europei și că șeful PSD Liviu Dragnea joacă rolul despotului Daniel Ortega”, scriu autorii.

Tot la Bruxelles, cotidianul francofon Le Soir publică azi un editorial semnat de Philippe Regnier, Vastă mobilizare la căpătâiul României, care spune: „După loviturile date statului de drept în Polonia, Ungaria și Cehia, iată că răul care roade unele din țările ex-comuniste ale Europei centrale și de est s-a extins și în România. Nu o spun doar zecile de mii de manifestanți care, începând de vineri, se strâng seară de seară pentru a denunța această derivă. O spune și Comisarul UE însărcinat cu Justiția, cehoaica Vera Jourova, care trage semnalul de alarmă.”

Barnaș Ionel din Germania, declarații înainte de începerea protestului de la București
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:51 0:00

Despre avertismentul Comisiei Europene prin comisarul Vera Jourova scrisese în detaliu luni Christoph Schiltz în Die Welt, în Germania, deși se precizase că pentru moment nu s-a invocat încă posibilitatea de a se folosi, în cazul României, acel articol 7 cu care e amenințată Polonia și care suprimă dreptul de vot al unei țări. Dar, cum a spus Jourova, „Este limpede că România preluând președinția UE din ianuarie nu va mai fi responsabilă doar de ce se întâmplă acasă, ci pentru întreaga Europă. De aceea trebuie să fie credibilă, mai ales în domeniul justiției.”

Articolul din Die Welt și avertismentele comisarului UE Vera Jourova sunt preluate marți și de presa din țările apropiate de România în regiune, precum în Croația Glas Slavonije sau în Bulgaria agenția News.bg, care nu se sfiește să numească scurt România: „o țară balcanică” (балканска държава).

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG