Linkuri accesibilitate

Petiție pentru Kozlovska


O acțiune a activiștilor polonezi la Varșovia, în sprijinul Ludmilei Kozlovska, 23 august 2018
O acțiune a activiștilor polonezi la Varșovia, în sprijinul Ludmilei Kozlovska, 23 august 2018

În fruntea semnatarilor se află Lech Walesa, laureatul premiului Nobel pentru Pace, fost președinte al Poloniei

Numeroase personalități politice, din lumea presei și activiști civici au semnat o petiție de sprijin pentru activista ucraineană Ludmila Kozlovska, expulzată din Polonia și spațiul Schengen din pretinse rațiuni de securitate, la cererea guvernului conservator de la Varșovia. Până vineri la prânz o semnaseră petiția peste 2100 de persoane.

În fruntea semnatarilor petiției, care cere „aducerea acasă a Ludmilei Kozlovska”, președinta fundației Dialog Deschis cu sediul la Varșovia, se află Lech Walesa, laureatul premiului Nobel pentru Pace, fost președinte al Poloniei, fost lider al sindicatului liber Solidaritatea, creditat cu prima lovitură dată sistemului comunist din Europa, înaintea prăbușirii lui definitive în 1989.

Un protest al activiștilor polonezi la Varșovia, împotriva deportării Ludmilei Kozlovska, 23 august 2018
Un protest al activiștilor polonezi la Varșovia, împotriva deportării Ludmilei Kozlovska, 23 august 2018

Semnatarii petiției resping argumentele de securitate invocate de guvernul de la Varșovia în favoarea expulzării activistei, spunând că adevăratul motiv este iritarea guvernării conservator-naționaliste față de protestele soțului polonez al Ludmilei, activistul Bartosz Kramek. Ei spun că Ludmila trebuie să redobândească dreptul de a intra în Polonia și în spațiul Schengen, de preferință prin acordarea cetățeniei unui stat membru.

Printre personalitățile politice poloneze prezente pe lista semnatarilor se mai numără comisarul european pentru piața internă Elżbieta Bieńkowska, fostul vicepremier polonez Leszek Balcerowicz, fostul ministrul polonez al apărării Radoslaw Sikorski și alții.

Iese în evidență și numele ziaristei americane Anne Applebaum, cunoscută autoare de articole și comentarii pe teme central și est-europene.

Pe lista de semnături se află și nume din R. Moldova, ca liderul PPDA Andrei Năstase, judecătoarea Domnica Manole, fostul ambasador la ONU Alexei Tulbure, avocata Ana Ursachi.

În favoarea anulării deportării activistei au semnat petiția și câțiva europarlamentari din alte țări europene decât Polonia, de pildă Rebecca Harms, MEP din partea verzilor germani.

Pe lista semnatarilor se află de asemenea grupul Socialiștilor Democrați din Parlamentul European, cu care PDM a semnat un acord de cooperare în 2012, reînnoit în 2015 până în 2019. Vicepreședintele grupului, europarlamentarul austriac Josef Weidenholzer, a scris pe Twitter: „Ludmila Kozlovska nu este un criminal, guvernul polonez i-a dat interdicție în spațiul Schengen exclusiv din rațiuni politice!”

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG