De pe urma incidentelor xenofobe, înregistrate în ultimele zile la Chemnitz, profită partidul naţionalist-autoritar, Alternativa pentru Germania (AfD). Asta se desprinde din două sondaje care au fost date publicităţii de ziarul de mare tiraj „Bild”. Din sondajul realizat de Institutul Emnid rezultă o creştere cu un punct a susţinătorilor partidului AfD. Exprimat în cifre, asta înseamnă că 15% dintre alegătorii din Germania ar vota această formaţiune. Potrivit aceluiaşi sondaj, şi Partidul Social-Democrat ar înregistra un punct în plus, ceea ce înseamnă că 19% din electorat l-ar vota, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri. Neschimbat este sprijinul în favoarea Uniunii Creştin-Democrat/Creştin-Sociale, pentru care ar vota 30%. Pentru liberali şi Partidul Stîngii (Die Linke) ar vota 9%, iar pentru ecologişti 14%.
Un alt sondaj realizat de institutul Insa, din Erfurt, publicat tot în „Bild” şi preluat de aproape toată presa germană, infirmă cifrele Institului Emnid.
Potrivit Insa, Alternativa pentru Germania (AfD), pentru care ar vota 17% din electorat, a depăşit Partidul Social-Democrat cu un punct. În consecinţă, pentru social-democraţi ar vota 16%, ceea ce înseamnă că pe locul doi al preferinţei electoratului se situiază AfD. În afară de creştin-democraţi/creştin-sociali, cotaţi cu 28,5%, celelalte partide ocupă locuri inferioare: Liberalii 9,5%, Partidul Stîngii 10%, Ecologiştii 13,5%, alte partide, la un loc 5,5%.
Presa germană se întreabă de ce apar astfel de diferenţe între cele două barometre de opinie. În concordanţă cu săptămînalul „Die Zeit”, ziarul „Frankfurter Allgemeine Zeitung” este de părere că diferenţele au la bază anumite simpatii politice ale celor care realizează sondajele.
Revista „Die Zeit” susţinea deja în urmă cu trei ani că Institutul de sondare a opiniei publice, Insa, din Erfurt, ar umfla cifrele în favoarea partidului AfD. Asta, fiindcă demoscopul-şef de la Insa, Hermann Binkert, ar fi un apropiat al partidului. În mai toate sondajele date publicităţii de către Insa, susţine publicaţia, partidului AfD i se atribuia un punctaj mai mare decît în sondajele altor institute. Binkert, însă, a respins toate aceste speculaţii. „Institutul nostru este independent”, a declarat Binkert. Noi oglindim opiniile, nu le inventăm”.
În pofida acestor controverse, ascensiunea partidului AfD este evidentă. Asta, în primul rînd, datorită unei retorici anti-migraţioniste tot mai agresive care stimulează anumite temeri şi frustrări politice ale electoratului.
Potrivit unor politologi, citaţi de ziarul „Handelsblatt”, partidul AfD ar putea să devină cea mai puternică formaţiune parlamentară în landul răsăritean Saxonia. Acolo vor avea loc anul viitor alegeri pentru landtag (adică pentru parlamentul regional). Pronosticurile sumbre ale politologilor au la bază sondajul Insa, citat, în care creştin-democraţii sînt cotaţi cu 28 la sută. Faţă de sondajul din iunie, creştin-democraţii primului ministru saxon au pierdut 4 puncte. Se pare, că acest trend va continua.