Linkuri accesibilitate

Reacţii după violenţele din Chemnitz


Prapagandă extremistă pe Youtube împotriva cancelarului Angela Merkel
Prapagandă extremistă pe Youtube împotriva cancelarului Angela Merkel

În opinia unor politicieni germani, combaterea extremismului de dreapta are o prioritate absolută.

După incidentele violente din Chemnitz care au avut loc duminică şi luni în urma uciderii unui cetăţean german, de origine cubaneză, de către doi migranţi din Siria şi Irak, primul ministru al landului estic Saxonia, Michael Kretschmer, a anunţat că intervenţiile poliţiei vor fi înăsprite. Într-un interviu (acordat postului TV, ZDF), premierul creştin-democrat a declarat că la Chemnitz statul trebuie să demonstreze în următoarele zile şi săptămîni că deţine monopolul puterii. El a mai explicat că nu se poate admite ca oraşul Chemnitz să devină un teren de manifestări pentru extremişti din întreaga Germanie. Kretschmer a avertizat, în acelaşi timp, faţă de culpabilizări globale, afirmînd că şi la Chemnitz există o majoritate civică, care se opune exceselor. În esenţă, primul ministru a repetat ceea ce a spus şi în alte interviuri radio-difuzate, în care şi-a articulat îngrijorarea că din cauza incidentelor de la Chemnitz, imaginea landului ar avea de suferit. Aceste declaraţii au stîrnit un val critici. I s-a reproşat premierului saxon bagatelizarea incidentelor, pentru că-şi manifestă doar îngrijorarea faţă de şifonarea imaginii ţinutului său şi nu faţă de existenţa potenţialului extremist de dreapta din această regiune răsăriteană.

Corespondența zilei de la Berlin cu William Totok
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:43 0:00
Link direct

Reamintim că mişcarea xenofobă, anti-musulmană şi anti-migraţie Pegida (acronimul pentru: „Patrioţi Europeni contra islamizării Apusului”) a luat naştere la Dresda, în capitala Saxoniei, în februarie 2013. În ultimii ani au avut loc tocmai în acest land numeroase incidente violente contra unor străini şi azilanţi, în care au fost implicate organizaţii, grupuri sau persoane aparţinînd scenei radicale de dreapta. Saxonia este, de asemenea, landul în care partidul naţionalist-autoritar, eurosceptic şi anti-migraţie, Alternativa pentru Germania (AfD), a obţinut la alegerile generale de anul trecut cele mai multe voturi.

Rezultale din răsăritul Germaniei sînt semnificative şi pentru alunecarea electoratului spre dreapta radicală şi tendinţele autoritare în estul Europei. AfD-ul a devenit în landurile estice cea de-a doua forţă politică, în Saxonia chiar prima. Bărbaţii estici au votat într-o proporţie de 26 la sută pentru AfD - femeile au votat într-o proporţie de 17%. În comparaţie cu estul, în partea occidentală a Germaniei doar 13% dintre bărbaţi au optat pentru AfD şi 8% dintre femei. (Detalii aici: „Rădăcinile cultural-politice şi ideologice ale Alternativei pentru Germania”, Europa liberă, 27.9. 2017).

Pînă şi ministrul de interne al landului estic Mecklenburg-Vorpommern, creştin-democratul Caffier, nu împărtăşeşte părerile premierului saxon Kretschmer. Caffier a declarat Trustului de presă Deutschland că responsabilii din Saxonia au subapreciat situaţia, închizînd ochii în faţa realităţilor. Extremismul de dreapta, a mai spus el, trebuie combătut.

Grupări radicale de dreapta au anunţat între timp că în următoarele zile se vor organiza noi demonstraţii. În acest context a fost răspîndit pe Internet mandatul de arestare al celor doi făptaşi care l-au înjunghiat la Chemnitz pe cetăţeanul germano-cubanez. Premierul adjunct din Saxonia, social-democratul Martin Dulig a calificat publicarea mandatului drept un „scandal”. Dulig a declarat miercuri postului de radio est-german MDR, că în legătură cu acest caz există chiar o problemă în rîndurile autorităţilor care au copiat în mod ilegal un document intern. Între cei care au răspîndit documentul pe reţele de socializare se află şi fondatorul mişcării Pegida, Lutz Bachmann.

Alţi radicali de dreapta, ca de pildă, fostul poliţist Tim Kellner, a lansat pe Youtube ameninţări şi injurii la adresa cancelarei Angelei Merkel. Sub titlul „Domna Merkel, Chemnitz este doar începutul!”, extremistul a răspîndit un video care pînă miercuri la prînz a fost accesat de peste 300.000 de persoane. „A sosit timpul”, afirmă Tim Kellner, „ca noi germanii să manifestăm paşnic, din nou, contra sistemului Merkel. Indiferent ce scrie presa uniformizată sau cum ne dezinformează conştient: Chemnitz este doar începutul!”

Postarea pe Twitter al deputatului AfD din Bundestag, Markus Frohnmaier (născut în România): „Dacă statul nu-şi mai poate apăra cetăţenii, oamenii se deplasează în stradă şi se apără singuri. Foarte simplu! Azi este o datorie cetăţenească să opreşti ‚migraţia cuţitarilor’” a stîrnit un val de comentarii. Unul dintre cei care au respins afirmaţiile lui Frohnmeier a postat (tot pe Twitter) următoarea replică: „Migrantului român Markus Frohnmaier îi plac huliganii din Chemnitz care-i stîrnesc, probabil, fantezii de acaparare a puterii. Hei, Frohnmaier: tipi ca voi de la AfD aţi aruncat cîndva nenorocirea asupra lumii. Voi nu sînteţi poporul.”

Incidentele din Chemnitz au fost monotorizate şi de presa neo-legionară din România. Astfel gazeta neolegionară „NapocaNews” a titrat marţi: „Violențe în Germania între extrema dreaptă și stânga radicală”, sugerînd că cei care au participat la demonstraţia contra xenofobiei şi violenţei, organizată de către mişcarea intitulată „Chemnitz Nazifrei” (Chemnitz fără nazişti), ar fi fost extremişti de stînga.

XS
SM
MD
LG