Serviciul de Informaţii şi Securitate au reţinut astăzi dimineaţă şi au expulzat în Turcia şapte persoane de origine turcă din administraţia liceelor private moldo-turce „Orizont” în cadrul a ceea ce au numit „o operaţiune anti-teroristă”. Opoziţia a acuzat guvernarea că, efectuând expulzările, îl răsplăteşte pe autoritarul preşedinte turc, Recep Tayyip Erdogan, pentru banii donaţi Chişinăului pentru reconstrucţia preşedinţiei devastate în tulburările din aprilie 2009. Amnesty International Moldova a calificat această operaţiune ca ieşită din comun. Interviu cu directoarea reprezentanţei de la Chişinău a Amnesty International.
Cristina Pereteatcu: „În primul rând, în primăvara anului curent a mai fost o tentativă de a expulza din țară reprezentanții aceluiași liceu și tentativa a fost eșuată, iar noi am crezut că nu vor exista și alte tentative de a face același lucru. Din păcate, în această dimineață am fost apelată de către unul din avocații reprezentanților Liceului „Orizont”, care m-a informat că dimineață au fost reținute șase persoane, printre care era și un copil minor. Ulterior, am aflat și mai multe informații privind aceste rețineri, pe care le-am și calificat într-o declarație că acestea sunt răpiri ilicite de oameni și aceste răpiri au fost efectuate cu încălcarea normelor de percheziție și reținere. Deci am condamnat vehement tot ceea ce s-a întâmplat cu privire la acele persoane care au fost astăzi arestate de către Serviciul de Informații și Securitate.
Am aflat că copilul minor ulterior a fost eliberat, iar alte persoane au fost reținute, pur și simplu, mergând pe drum. Este o situație cel puțin ciudată, din punctul nostru de vedere, și este o situație fără precedent pentru Republica Moldova, în special că acele persoane care au fost arestate și expulzate au cerut azil în Republica Moldova, iar, conform Pactului Internațional cu privire la Drepturile Civile și Politice, nimeni nu poate fi arestat sau reținut în mod arbitrar. Și noi am solicitat primelor persoane din statul Republica Moldova să intervină și să nu admită încălcări atât de grave ce țin de drepturile omului.”
Europa Liberă: Aveți vreun răspuns, dna Pereteatcu?
Cristina Pereteatcu: „Nu! Nu am primit niciun răspuns și cred că, ca și în alte cazuri de încălcare gravă a drepturilor omului, nu vom avea vreo reacție oficială.”
Europa Liberă: Dacă se întâmplă că deja au fost expulzați sau vor fi expulzați pe parcursul zilei, ce strategie aveți în continuare?
Există niște înțelegeri despre care noi nu cunoaștem și aceste înțelegeri exclud drepturile omului...
Cristina Pereteatcu: „Discutăm, de fapt, cu colegii noștri din Amnesty Turcia și cu colegii de la Secretariat. Asta și era frica noastră mare, că persoanele vor fi expulzate în Turcia și, din păcate, ceea ce se întâmplă actualmente în Turcia cu arestări arbitrare, cu lipsa unui proces echitabil, deci aceste persoane, după părerea noastră, din păcate, vor fi expuse sistemului juridic căruia îi lipsește imparțialitatea la momentul actual. La sistemul juridic din Turcia mă refer.”
Europa Liberă: Dl Erdogan a făcut solicitări către multe state, solicitări ca să expulzeze, să-i predea Turciei pe angajații acestei rețele de școli, instituții ș.a.m.d. Au răspuns cei din Kosovo, s-a făcut o tentativă în Mongolia, dar se pare că nu s-a reușit, până la urmă. Deci, cam astea sunt statele, celelalte state europene, să zic așa, au refuzat. Asta, dacă Moldova s-ar înscrie în rândul celor două, ce ar însemna?
Cristina Pereteatcu: „Ar însemna, probabil, că există niște înțelegeri despre care noi nu cunoaștem și aceste înțelegeri exclud drepturile omului, pentru că atunci când se face o răpire ilicită de oameni cu atâta ușurință și se invocă faptul că acești oameni au legătură cu Islamul și prezintă pericol pentru Republica Moldova, din punctul nostru de vedere este, cel puțin, o mușamalizare a lucrurilor pe care noi pe moment n-o să le știm.”