Linkuri accesibilitate

Claus Neukirch este noul șef al al Misiunii OSCE în Republica Moldova


Șeful Misiunii OSCE în Moldova, Claus Neukirch, Viena, 7 septembrie 2018. (OSCE)
Șeful Misiunii OSCE în Moldova, Claus Neukirch, Viena, 7 septembrie 2018. (OSCE)

Președinția italiană a OSCE a numit un nou șef al Misiunii OSCE în Republica Moldova. Claus Neukirch, din Germania, îl va succeda în funcție pe actualul șef, Michael Scanlan, care și-a încheiat misiunea în august. Un comunicat de presă al OSCE anunță că Neukirch va fi și mediator OSCE în procesul de reglementare transnistreană.

Este pentru prima dată în ultimele două decenii când Misiunea OSCE în Republica Moldova nu va mai fi condusă de un diplomat american.

Claus Neukirch cunoaște foarte bine realitățile din Republica Moldova. El a lucrat mai mulți ani în cadrul Misiunii OSCE de la Chişinău.

„Sunt bucuros să-mi asum această funcție importantă în această perioadă de progres fără precedent în procesul de reglementare transnistreană, este citat Claus Neukirch în comunicat. Aștept cu nerăbdare să lucrez împreună cu toți participanții la formatul 5+2 pentru a susține în continuare dinamica orientată spre rezultat a procesului de negociere, în conformitate cu mandatul Misiunii”, a spus Neukirch.

La fișa biografică, comunicatul OSCE menționează că anterior Claus Neukirch a activat în calitate de șef al Oficiului Consiliului Europei în Albania, consilier politic superior al președinției OSCE din partea Germaniei, director adjunct al Centrului de prevenire a conflictelor al OSCE, precum și în calitate de Șef adjunct al Misiunii OSCE în Moldova. El are peste 20 de ani de experiență profesională în regiunea OSCE și deține titlul academic de doctor în științe politice, se mai spune în comunicat.

XS
SM
MD
LG