Linkuri accesibilitate

Mihai Cotorbai: Expulzarea celor șapte cetățeni turci este o sfidare a angajamentelor internaționale privind respectarea drepturilor omului


Mihai Cotorobai
Mihai Cotorobai

Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai s-a declarat „consternat” de decizia autorităților moldovenești de expulzare a unor profesori de la Liceul Teoretic moldo-turc „Orizont”, cetățeni turci, sub „pretextul existenței unor amenințări la adresa securității naționale”. Într-un comunicat, Cotorobai avertizează că expulzarea celor șapte cetățeni turci, între care șase profesori, are reprezenta o „sfidare în mod flagrant” a „angajamentelor internaționale privind respectarea drepturilor omului asumate de către Republica Moldova”. Serviciul de Informații și Securitate, care a decis expulzarea grupului de cetățeni turc, a declarat joi în Parlament că aceștia ar reprezenta „un pericol pentru securitatea națională a Moldovei”.

Avocatul Poporului mai apelează la autorități să renunțe la expulzarea cetățenilor turci, dacă aceștia se mai află în R.Moldova și avertizează că „în Turcia riscul pentru persoanele expulzate de a fi supuse torturii, tratamentelor inumane și degradante este unul iminent, potrivit multiplelor rapoarte internaționale”. Totodată, el spune că va participa la audierile din Parlament pe această temă, anunțate de Andrian Candu, președintele legislativului.

XS
SM
MD
LG