Linkuri accesibilitate

Forbes: familia Rotenberg și „ginerele lui Putin” sunt în topul celor mai bogate familii din Rusia


Pe primul loc al clasamentului revistei Forbes care include cele mai bogate familii din Rusia se află familia Guțeriev. Averea sa este evaluată la aproape 6 miliarde de dolari.

Pe locul doi se află familia Rotenberg, cu aproape 5 miliarde de dolari. Arkadi Rotenberg este considerat un prieten apropiat al lui Vladimir Putin. Statele Unite l-au trecut pe lista de sancțiuni, inclusiv pentru construirea podului peste Strâmtoarea Kerci, care unește Rusia și peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Moscova în 2014.

Pe locul trei este familia Gaponțev, proprietara companiei IPG Photonics, cu 3 miliarde de dolari.

Kirill Shamalov
Kirill Shamalov

Pe locul șapte se află familia Șamalov. Averea acesteia este estimată la aproape 1,5 miliarde de dolari. Mass-media a scris că tânărul Kiril Șamalov este ginerele președintelui rus Vladimir Putin. În aprilie 2018, Kiril Şamalov, membru al consiliului de administrație al companiei „Sibur”, a fost trecut pe lista de sancțiuni a SUA. Ministerul de Finanțe al SUA a remarcat atunci că averea acestui om de afaceri a crescut brusc după ce el s-a căsătorit cu Katerina Tihonova, în 2013. Agenția Reuters a numit-o drept fiică a lui Putin.

Nikolai Șamalov, tatăl lui Kiril, deține mai mult de 10% din acțiunile băncii „Rusia”. În 2014, banca a fost sancționată pentru activitatea sa în Crimeea anexată de Rusia. Nikolai Șamalov, numit și prietenul lui Putin, a fost de asemenea inclus pe lista de sancțiuni în calitate de cofondator al cooperativei „Ozero” („Lacul”).

Printre zece cele mai bogate familii din Rusia figurează și frații Magomedov, aflați, în prezent, în detenție preventivă. Ziavudin Magomedov, președintele consiliului de administrație al grupului „Suma”, și Magomed Magomedov, directorul general al companiei „Cardo Alliance”, sunt acuzați de delapidarea fondurilor publice.

Ratingul „Forbes” include doar cele 10 cele mai bogate familii din Rusia. Limita de jos a ratingului este de 1,05 miliarde de dolari.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG