Linkuri accesibilitate

Jean Claude Juncker a cerut țărilor UE să renunțe la principiul unanimității votului în chestiuni de politică externă și drepturile omului


Jean Claude Juncker

Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a cerut țărilor membre, în discursul său despre Starea Uniunii de astăzi, să abandoneze prevederea legata de unanimitatea votului în luarea anumitor decizii referitoare la politica externă și la apărarea drepturilor omului, Juncker a făcut un apel pentru creșterea rolului și influenței Uniunii Europene în politica lumii.

„Trebuie să ne perfecționam capacitatea de a vorbi, toţi, pe o singură voce, când vine vorba despre chestiuni de politică externă”, a spus Juncker. Fără această voce unică, Uniunea Europeana nu își va putea impune poziţia pe scena internaţională, a avertizat președintele Comisiei Europene, care mai are un singur an de mandat.

Potrivit legislației, în chestiuni de politică externă este nevoie de unanimitatea votriilor țărilor membre. În alte chestiuni, cere acum Comisia Europeană, precum respectarea drepturilor omului, aplicarea de sancțiuni și lansarea de operațiuni militare, decizia ar trebui luată cu o majoritate calificată, adică 55% din voturile țărilor membre, dacă ele reprezintă cel puțin 65% din populația Uniunii. Comisia speră să obțină aceste amendamente la reuniunea la vârf care va avea loc la Sibiu, în Romania, pe 9 mai 2019, când Romania va deține președinția prin rotație a Uniunii.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG