Linkuri accesibilitate

Parlamentul European dezbate, în octombrie, statul de drept în România


Cu numai trei luni înainte de a prelua pentru prima dată președinția prin rotație a Uniunii Europene, România, mai precis situația statului de drept, va face subiectul unei dezbateri în plenul Parlamentului European. Dezbaterea , inițiată de fracțiunea verzilor, va avea loc pe 3 octombrie iar premierul Viorica Dăncilă a fost invitată să participe.

Ska Keller, copreședinta fracțiunii verzilor în Parlamentul European
Ska Keller, copreședinta fracțiunii verzilor în Parlamentul European

Copreședinta verzilor Ska Keller a declarat pentru portalul G4media că sunt mai multe motive pentru care s-a cerut discutarea situației din Rommânia: demiterea Laurei Codruța Kovesi de la șefia DNA în ciuda avizului negativ al CSM, modificările la Codurile Penale și violențele din 10 august împotriva protestatarilor pașnici. Keller a mai spus că ar fi nevoie de înființarea unei comisii care să monitorizeze situația statului de drept din România, iar Comisia ar trebui, în opinia ei, să demareze rapid o investigație pe această temă.

La sfîrșitul lunii octombrie, Parlamentul European va vota și o rezoluție în ceea ce privește situația din România. Pentru moment, eurodeputatul român Marian-Jean Marinescu, vicepreşedinte al grupului Partidului Popular European este singurul care a avertizat că există riscul ca și în cazul României să se activeze articolul 7 din Tratatul de la Lisabona, cum s-a întâmplat şi cu Ungaria miercuri, din cauza „derapajelor foarte vizibile".

Europarlamentara Judith Sargentini, autoarea raportului despre Ungaria, votează pentru aplicarea Articolului 7, Strasbourg, 12 septembrie 2018
Europarlamentara Judith Sargentini, autoarea raportului despre Ungaria, votează pentru aplicarea Articolului 7, Strasbourg, 12 septembrie 2018

Miercuri, Parlamentul European a votat pentru prima data lansarea procedurilor punitive prevăzute în articolul 7 al tratatului de la Lisabona împotriva Ungariei, criticată pentru devierea de la valorile statului de drept și democrației care stau la baza Uniunii Europene.

După ce cu o zi înainte, vorbind la Strasbourg, premierul ungar Victor Orban declara că Parlamentul European ar „jigni” Ungaria care este decisă să-și decidă singură politica de migrație, ministrul de interne Peter Szijjarto a continuat în același ton, calificând votul Parlamentului European drept o „răzbunare meschină” a politicienilor pro-imigraţie la adresa Budapestei. Szijjarto a afirmat că Ungaria va căuta mijloace legale pentru a contesta decizia, care consider el, ar fi fost luată în mod „fraudulos”, fără respectarea normelor relevante. Iar Polonia a asigurat că se va opune sancționării Ungariei. Polonia face și ea obiectul procedurilor de sancționare lansate însă în decembrie anul trecut de Comisia Europeană. Joi, Cehia s-a ridicat de asemeni în apărarea Ungariei. Cele trei țări central europene fac parte din Grupul de la Vișegrad în care se mai află Slovacia.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG