Linkuri accesibilitate

Inițiativa civică „Oameni noi în politică” cere modificarea Legii electorale din România (VIDEO)


Inițiativa „Oameni noi în politică” începe să strângă semnnături, București 16 septmbrie 2018

Mai multe Organizații Neguvernamentale și asociații civice din România, alături de partidul fostului premier Dacian Cioloș și de Uniunea Salvați România, au început de duminică să strângă semnături pentru o inițiativă legislativă prin care se cer o serie de modificări la legea electorală.

Modificările ar facilita intrarea în politică și a personelor care nu au susținerea partidelor tradiționale. Inițiativa „Oameni noi în politică” (#oameni noi), lansată marți, trebuie să strângă cel puțin 100.000 de semnături în șase luni, din cel puțin 11 județe și Municipiul București pentru a depune inițiativa legislativă în Parlament.

Inițiativa „Oameni noi în politică” începe să strângă semnnături, București 16 septmbrie 2018
Inițiativa „Oameni noi în politică” începe să strângă semnnături, București 16 septmbrie 2018

Se cere între altele revenirea la alegerea primarilor în două tururi, dublarea numărului senatorilor și deputaților din diaspora, vot pe liste deschise pentru alegerile parlamentare și măsuri pentru combaterea fraudelor electorale și eliminarea pragului electoral de 5% pentru a obține un mandat în consiliul local, consiliul județean sau Parlamentul European. În total sunt 26 de organizații civice inițiatoare ale demersului și patru partide politice: USR, Mișcarea România Împreună a fostului premier Dacian Cioloș, Partidul Oamenilor Liberi și PACT pentru România.

Inițiativa „Oameni noi în politică” este o continuare a unei alte inițiative civice „Fără penali în funcții publice”, care a cerut amendarea articolului din Constituție privind dreptul de a fi ales, prin retragerea acestui drept persoanelor „condamnațe definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării."

București: semnături pentru oameni noi în politică
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:53 0:00

Inițiativa „Fără penali în politică” anunța la sfârșitul lunii august că a reușit să strângă un million de semnături pe textul care va fi înaintat în Parlament.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG