Linkuri accesibilitate

„Paradisul Oligarhului”: Mișcarea ACUM cere investigarea averilor lui Plahotniuc din afara țării


Liderul democraţilor Vladimir Plahotniuc
Liderul democraţilor Vladimir Plahotniuc

O recentă anchetă RISE Moldova a scos la iveală că liderul PD ar deține mai multe vile în străinătate.

Reprezentanții mișcării de rezistență ACUM, din care face parte opoziția pro-europeană, au pichetat astăzi Autoritatea Națională de Integritate de la Chișinău, pentru a cere investigarea averilor din afara țării ale liderului PD Vladimir Plahotniuc. Drept motiv a servit o recentă anchetă realizată de jurnaliștii de la RISE Moldova și care a scos la iveală faptul că Plahotniuc ar deține mai multe vile în străinătate, care ar valora peste 30 de milioane de euro, adică peste jumătate de miliard de lei.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:32 0:00
Link direct

Jurnaliștii de investigație de la RISE Moldova au demonstrat că devenind politician de prima linie, liderul democraților, Vladimir Plahotniuc, a avut grijă să-și ascundă proprietățile de peste hotare în spatele unor firme paravan și persoane interpuse pentru a nu le trece în declarații așa cum prevede legea.

Vilele din Franța, Geneva sau București, ale căror valoare ar depăși câteva zeci de milioane de euro nu au figurat niciodată în declarațiile de avere ale politicianului cât acesta a deținut funcții publice, deci, era obligat prin lege să-și declare toate bunurile pe care le deține în țară și în străinătate, probându-și totodată și corectitudinea fiscală, constată jurnaliștii de la RISE în investigația video intitulată „Paradisul Oligarhului”:

„În niciuna din declarațiile sale de avere care cuprind informații despre venituri și proprietăți acumulate în perioada 2008 – 2014 nu se regăsesc vilele din străinătate, asta chiar dacă în momentul în care obținuse fotoliul de ales al poporului, Plahotniuc era direct proprietar al vilei din Franța. Mai mult, după ce a vândut-o unei companii cipriote, nu a declarat veniturile obținute din tranzacție, situație trasă la indigo și în cazul vilei din România. Totodată, în perioada în care a fost deputat, Plahotniuc a declarat venit oficial de 105 milioane de lei, convertiți în euro, puțin peste 7 milioane sau de aproape patru ori mai puțin decât prețul vilei din Geneva.”

Reporterii RISE Moldova au încercat să obțină un comentariu de la Vladimir Plahotniuc săptămâna trecută, la briefingul de presă organizat după o ședință Partidului Democrat, însă fără succes. În loc de răspuns, în boxele din sala pentru declarații de presă a răsunat o secvență muzicală.

Mișcarea de rezistență ACUM, din care fac parte partide de opoziție cu afiliere europeană, au depus astăzi o sesizare la Agenția Națională pentru Integritate. Petiționarii cer să fie analizate investigațiile din presă despre vilele din străinătate ale liderului democrat Vladimir Plahotniuc. Președinta PAS, Maia Sandu, a anunțat că o cerere similara va fi depusă și la Procuratura Generală care are obligația sa verifice proveniența banilor din care au fost procurate vilele:

„Această guvernare se tot laudă cu crearea Agenției Naționale pentru Integritate, tot ne sperie că aceasta va fi filtru pentru curățarea clasei politice în pragul alegerilor parlamentare. Așteptăm ca ANI să-l deconspire, să-l investigheze și, respectiv, să facă toate demersurile pentru ca acest caz să ajungă în instanță.”

Reprezentanții Agenției naționale pentru integritate au evitat să comenteze cererea mișcării ACUM, șeful departamentului pentru cooperare și relații cu publicul din cadrul instituției, Victor Moloșag, a spus doar atât - sesizarea va fi analizată de specialiști urmând ca petiționarilor sa li se răspundă „în baza legii”.

Nu este pentru prima dată când opoziția cere organelor de drept să-și îndrepte atenția spre activitatea lui Vlad Plahotniuc și apropiaților acestuia. În toamna anului trecut, PAS a depus la Procuratura Generală un denunț în care l-a acuzat pe liderul democraților de uzurparea puterii în stat. Denunțul a fost respins atunci de Procuratură care a invocat „lipsa faptului infracțiunii”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG