Linkuri accesibilitate

„Terapia de șoc” anunțată de Plahotniuc a eșuat (V.Călugăreanu/ Cotidianul.md)


Cum a fost amnistiat judecătorul Gavriliță (Rise.md)

Deschide.md publică opinia mai multor experți despre inițiativele guvernării ce se referă la o reformă fiscală. Economistul Roman Chircă este de părere că punerea în aplicare a noilor modificări va demonstra că „la o taxă mai mică poți obține venituri mai mari”. Referindu-se la scăderea de la 23%, la 18% a cotei contribuției angajatorului la Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat, expertul a menționat că plata de până acum stimula fenomenul salariilor în plic. Expertul notează că deși aceste acțiuni sunt întreprinse înainte de alegeri, ele sunt destul de necesare și, de asta, pot fi acceptate chiar și în context electoral. Iar expertul Institutului Viitorul Veaceslav Ioniță notează că anterior s-a încercat introducerea acestei norme dar fără succes. Riscul pe care îl întrevede acesta se referă la faptul că unii angajatori ar putea micșora salariile. Totuși, susține Ioniță, deși se poate spune cu certitudine că aceste acțiuni sunt electorale, ele sunt lucruri bune, a comentat expertul.

Cotidianul.md publică un articol de opinie semnat de jurnalistul Vitalie Călugăreanu. El susține că „terapia de șoc” anunțată de Plahotniuc în 2015 nu a fost împotriva corupției, ci împotriva populației sărăcite, cu precizarea ulterioară că acest individ și-a crescut caracatița jucând cartea interlocutorului pe care partenerii externi îl cred capabil să stabilizeze ţara. Autorul scrie în continuare că guvernații au aruncat țara în haos și sărăcie prin faptul că s-au opus reformelor, iar acum „se prezintă ca salvatori și umblă cu stingătorul la vedere, dar fără să împroaște vreun jet spre flacără.” Vitalie Călugăreanu mai scrie că această mașinărie transformă metodic anormalul în normalitate, viciul în virtute, minciuna în adevăr, iar furtul în profesie onorabilă. „Ei numesc asta „business”. Totul depinde de câte ori și câte voci repetă aceeași minciună”, concluzionează jurnalistul.

Jurnal.md îl citează pe istoricul Octavian Țîcu care a îndemnă cetățenii să fie pregătiți pentru mobilizare. El sugerează că cetățenii moldoveni nu au nicio șansă dacă se intră în alegeri în condiţiile care au fost fixate şi care sunt acum. Referindu-se la primarul de Orhei, Ilan Șor și cei de la guvernare, Țîcu a spus că „unica lor identitate este că ei au ştiut să fure în condiţiile în care am crezut că avem un parcurs european”. În ceea ce-i privește pe cetățenii protestatari, ei vor să meargă în civilizaţia europeană, unde este locul Republicii Moldova, a subliniat istoricul.

Platforma de investigații Rise.md publică un material despre amnistia judecătorului Mihail Gavriliță. Jurnaliștii scriu că fostul judecător și ex-președintele Judecătoriei Strășeni a fost amnistiat într-un dosar penal, fiind învinuit că a emis peste treizeci de hotărâri ilegale. În articol se menționează că prin deciziile sale, fostul magistrat i-a ajutat pe mai mulți ruși și ucraineni să-și perfecteze documentele ca, ulterior, să redobândească cetățenia României. Autorii notează că dosarul penal pe numele lui Mihail Gavriliță a ajuns în instanță la începutul acestei luni, fiind examinat de magistrații de la Judecătoria Chişinău, care au ajuns la concluzia că „prin pronunțarea hotărârilor ilegale ale judecătorului Mihail Gavriliță s-a adus atingerea intereselor publice, s-a atentat şi prejudiciat imaginea sistemului judecătoresc al Republicii Moldova, s-a atentat şi prejudiciat funcția statului la perfectarea şi eliberare actelor de stare civilă, precum şi la securitatea națională a Republicii Moldova, cât şi altor state”. Ulterior, Gavriliță și-a recunoscut vina, iar pe 20 iulie 2018, magistrații de la Buiucani l-au amnistiat „în legătură cu aniversarea a 25-a de la proclamarea independenței Republicii Moldova”.

Jurnaliștii de la Radio Chișinău citează concluziile unui sondaj comandat de Institutul „Viitorul” care arată că 21,3% din angajații din Republica Moldova primesc parțial sau total salariul în plic. Potrivit aceleiași cercetări, numărul persoanelor care primesc întreg salariu oficial a crescut comparativ cu anul trecut de la 75,1% la 78,7%. În același timp, numărul persoanelor angajate oficial, dar care primesc o parte salariul în plic pe parcursul unui an, a scăzut de la 71 mii persoane în 2017 la 40 mii peroane în 2018. Experții mai estimează salariul plătit în plic în acest an va constitui 7,7 miliarde lei față de 7,5 miliarde în 2017 iar ratările totale ale Bugetului Public Național vor fi de aproape 3,5 miliarde lei, dintre care: Casa Națională de Asigurări Sociale va rata peste 2,2 miliarde lei, Compania Națională de Asigurări în Medicină aproape 700 milioane lei, iar Bugetul de Stat și cele Locale vor rata 550 milioane lei din impozitele pe venit a persoanelor fizice, au conchis experții.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG