Linkuri accesibilitate

Avertisment dur la adresa României în Parlamentul European (VIDEO)


Frans Timmermans la dezbaterea privind statul de drept din România în plenul Parlamentului European, 3 octombrie 2018
Frans Timmermans la dezbaterea privind statul de drept din România în plenul Parlamentului European, 3 octombrie 2018

Timmermans: „Dacă trebuie să fim brutal de sinceri în evaluarea noastră, o vom face.”

În cadrul dezbaterii asupra statului de drept din România care a avut loc miercuri în Parlamentul European, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans a refirmat că executivul Uniunii Europene urmăreşte ultimele evoluţii din România cu îngrijorare şi a repetat că independenţa sistemului judiciar şi capacitatea sa de a lupta împotriva corupţiei sunt esenţiale pentru o Românie puternică în UE:

„Dați-mi voie să spun ceva foarte clar: Miza acestui proces este extrem de mare pentru viitorul Uniunii Europene și e la fel de importantă, dacă nu chiar mai importantă, pentru poporul român. Dacă Comisia trebuie să fie brutal de sinceră în evaluarea noastră, o vom face. Dacă trebuie să folosim alte mijloace la dispoziția noastră o vom face. Asta nu e o amenințare. Vă spun care e rolul Comisiei și vă spun că suntem gardienii Tratatelor și că ne luăm acest rol foarte în serios.” (citat după Hotnews)

Timmermans a declarat că reformele legilor justiţiei şi ale codurilor penale pot avea un „efect negativ” asupra independenței justiției și a combaterii corupție, dar a criticat și protocoalele secrete dintre serviciile de informații și procuratură, invocate și de premierul român în discursul ținut în Parlament.

În cadrul dezbaterii de miercuri, șefa guvernului de la București Viorica Dăncilă a atacat procesul de monitorizare a justiției române (MCV) afirmând că „acest mecanism și-a ratat menirea pentru care a fost creat”.

Viorica Dăncilă la dezbaterea din plenul Parlamentului Europeani asupra statului de drept din România
Viorica Dăncilă la dezbaterea din plenul Parlamentului Europeani asupra statului de drept din România

Dăncilă a evocat absența din rapoartele europene pe tema justiției a vreunei referiri la „protocoalele secrete” de colaborare între serviciile de informații și „instituțiile din justiție”, protocoale care ar încălca „drepturile omului”.

Totodată, a criticat deschis Direcția Națională Anticorupție despre care a spus că în ultimii patru ani ar fi intervenit abuziv în sistemul judiciar.

Plenul Parlamentului a dezbătut în plen starea statului de drept în România ca urmare a modificărilor aduse la legile justiției din această țară, dar și a intervenției brutale a jandarmeriei împotriva participanților la protestul antiguvernamental din 10 august de la București, când aproape 400 de persoane au avut nevoie de asistență medicală.

Premierul român a luat apărarea jandarmeriei, afirmând că aceasta ar fi intervenit „la un miting neautorizat, împotriva unor manifestanți violenți, care au încercat să ocupe clădirea guvernului”.

Frans Timmermans a spus însă la încheierea dezbaterii: „Uneori am senzația de deja-vu all over again. Când critici pe cineva aud imediat - 'standarde duble, nu e un atac asupra guvernului, ci un atac asupra unei țări.' Noi am vrut o evaluare foarte la rece a situației din România. Facem acest lucru pentru poporul român și nu împotriva poporului român” (citat după Hotnews)

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG