Linkuri accesibilitate

GRU în centrul unui val de dezvăluiri privind atacuri cibernetice


Olanda a anunțat joi că a expulzat patru cetățeni ruși în aprilie, suspectați de a fi ofițeri ai serviciilor militare de informații care ar fi încercat să „spargă” computerele Organizației pentru interzicerea armelor chimice. Agenții GRU sunt acuzați și că au încercat să fure date privind ancheta internațională legată de doborîrea unui avion malaiezian de pasageri peste estul Ucrainei, în 2014. Concluzia anchetei a fost că Rusia este responsabilă de doborîrea avionului.

Cîteva ore mai tîrziu, Statele Unite au anunțat și ele că au pus sub acuzare, în absență, șapte agenți ai Serviciului militar rus de informații pentru organizarea de atacuri cibernetice. Trei dintre ei au fost deja puși sub acuzare în ancheta independentă condusă de procurorul Robert Muller privind amestecul Rusiei în campania electorală americană din 2016, când, între altele, au fost piratate computerelel Partidului Democrat iar corespondența furată a fost publicată.

Tot joi, Centrul naţional britanic pentru securitate cibernetică a acuzat Serviciul militar de informații rus (GRU) că ar fi responsabil de organizarea unei serii de atacuri cibernetice în lumea întreagă, de la cel din timpul campaniei prezidențiale americane, la atacuri împotriva Agenţiei Mondiale Antidoping (WADA) și asupra reţelei de transport ucrainene. Acuzații similar au venit și din Canada.

XS
SM
MD
LG