Linkuri accesibilitate

Curtea Constituţională a României discută astăzi sezizările pe tema modificărilor aduse Codului Penal și legilor justiției


Curtea Constituţională a României discută marţi sesizările formulate de preşedintele Klaus Iohannis, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, și de deputații din Partidul Național Liberal (PNL), Mișcarea Populară (PMP) și Uniunea Salvați România (USR) privind modificările aduse Codului Penal şi Legii pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, informează Hotnews.

Președintele Iohannis și deputații partidelor de opoziție cer Curții să constate că legea în ansamblu este neconstituțională, pentru că a fost adoptată cu încălcarea procedurilor. Parlamentarii susțin și că modificările au fost adoptate fără să fi fost studiate în prealabil efectele lor.

Președintele României mai arată că unele prevederi ale legii încalcă decizii ale CCR, indicând modificările la „aplicarea legii penale mai favorabile până la judecarea definitivă a cauzei".

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de altă parte, a sesizat Curtea Constituţională cu privire la aspectele de neconstituţionalitate cuprinse în legea de modificare a Codului Penal. Între altele este contestată limitarea definiției de abuz în serviciu în Codul Penal și reducerea termenului general de prescripţie a răspunderii penale.

XS
SM
MD
LG