Linkuri accesibilitate

Theresa May propune prelungirea „cu cîteva luni” a perioadei de tranziție în care Marea Britanie va efectua Brexit-ul


Protestatari britanici pro și contra Brexitului, la Londra
Protestatari britanici pro și contra Brexitului, la Londra

Perioada de tranziție, în procesul de a părăsi Uniunea Europeană, s-ar putea extinde cel mult „cu câteva luni” după 2020, pentru a evita apariția unei granițe între Irlanda și regiunea Irlanda de Nord din Marea Britanie, a declarat joi dimineață, la Bruxelles, premierul britanic Theresa May. Se pare că aceasta ar fi noua soluție de compromis discutată la summitul UE: o perioada mai lungă de tranziție între 29 martie 2019, data când Marea Britanei iese din UE și momentul când sunt aplicate toate măsurile care decurg din acest „divorț”, fie că Brexit-ul se face în absența sau în baza unui acord care să reglementeze viitoarele relații dintre Londra și spațiul european. În acest moment, este stabilit că tranziția se încheie la sfârșitul anului 2020.

Este de așteăptat ca și această soluție de compromis să fie criticată în Marea Britanie de cei care vor Brexitul și resping orice prelungire a perioadei în care Londa trebuie să respecte regulile Uniunii Europene.

Miercuri seară, Theresa May s-a întâlnit la Bruxelles cu liderii celorlalte 27 de state din UE care au declarat ulterior că s-au făcut prea puține progrese pentru a justifica un nou summit dedicat Brexitului în noiembrie.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG