Linkuri accesibilitate

Procesul privind cetăţenia moldovenească a fostului preşedinte român Traian Băsescu va continua pe 7 noiembrie


Traian Băsescu în studioul Europei Libere la Chișinău
Traian Băsescu în studioul Europei Libere la Chișinău

Procesul privind cetăţenia moldovenească a fostului preşedinte român Traian Băsescu va continua pe 7 noiembrie, când se aşteaptă şi o decizie finală în acest caz. Curtea Supremă de Justiţie a admis astăzi spre examinare un recurs la hotărârea Curţii de Apel Chişinău ce menţinuse în vigoare decizia preşedintelui moldovean, Igor Dodon, de a-i retrage cetăţenia lui Băsescu şi a fixat şedinţa de judecată în care va examina recursul pentru începutul lunii viitoare.

„Admiterea recursului ne dă mai multă speranţă. Dacă îşi va restabili cetăţenia moldovenească, Traian Băsescu va putera să se implice mai activ în viaţa politica din R. Moldova”, a comentat pentru Europa Liberă decizia instanţei preşedinele executiv al Partidului Unităţii Naţionale (PUN), Anatol Şalaru.

Traian Băsescu a obţinut cetăţenia moldovenească în iunie 2016 de la preşedintele de atunci, Nicolae Timofti, dar Igor Dodon i-a retras-o în acelaşi an, imediat ce a venit în funcţie, spunând că Băsescu ar fi obţinut cetăţenia cu încălcări ale legislaţiei, în particular că ar fi ascuns urmărirea penală din România pe numele său.

Traian Băsescu l-a atacat în justiţie, dar două instanţe au menţinut în vigoare decizia lui Igor Dodon.

După examinarea recursului actual, Curtea Supremă de Justiţie ar putea lua una din trei decizii: fie să lase în vigoare hotărârile anterioare ale instanţelor moldovene, fie să trimită la rejudecare cauza, fie să anuleze decretul lui Igor Dodon de retragere a cetăţeniei.

Înainte de a i se retrage cetăţenia moldovenească, Traian Băsescu devenise preşedinte de onoare al Partidului Unităţii Naţionale, formaţiune politică moldoveană ce optează pentru unirea R. Moldova cu România.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG