Linkuri accesibilitate

Tiraspolul a criticat prelungirea sancțiunilor UE pentru liderii regiunii secesioniste din stânga Nistrului


Tiraspolul a criticat prelungirea sancțiunilor Uniunii Europene pentru liderii regiunii secesioniste din stânga Nistrului, calificând decizia Consiliului UE drept „contraproductivă, învechită și care nu corespunde realității”.

Într-o declarație a departamentului de externe de la Tiraspol se spune că „nu există niciun motiv pentru adoptarea unei astfel de decizii în baza evaluării situației de acum 15 ani”. Declarația subliniază că regiunea transnistreană „respectă decizia protocolară semnată în 2017 cu privire la îmbunătățirea condițiilor de funcționare a școlilor cu predare în grafie latină”.

Uniunea Europeană a prelungit cu un an măsurile restrictive împotriva conducerii regiunii transnistrene, se spune într-o decizie publicată joi de Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Sancțiunile au fost impuse în 2010 ca urmare a lipsei de progres în reglementarea problemei transnistrene și a refuzului autorităților de la Tiraspol de a permite predarea de lecții cu scriere în grafia latină în școlile aflate sub jurisdicția lor.

În declarația departamentului de externe de la Tiraspol se mai spune că decizia UE este cel mai probabil „o consecință a lipsei de coordonare dintre instituțiile europene, având în vedere că toți mediatorii în formatul 5+2, între care și UE, au salutat evoluțiile din reglementarea transnistreană din ultimul an”.

„Credem că este o neînțelegere regretabilă și chemăm Consiliul UE să renunțe la o abordare bazată pe inerție care împiedică fortificarea practicilor constructive în procesul de reglementare și subminează autoritatea UE ca observator în formatul 5+2”, se mai spune în declarația de la Tiraspol.

XS
SM
MD
LG