Linkuri accesibilitate

Alegerile americane de la mijlocul mandatului aduc mai multă diversitate în Congres


Cea mai tânără membră a noului Congres american: Alexandria Ocasio-Cortez din New York, 7 noiembrie 2018
Cea mai tânără membră a noului Congres american: Alexandria Ocasio-Cortez din New York, 7 noiembrie 2018

Pentru prima dată în ultimii opt ani, partidul Democrat a reluat majoritatea în Camera Reprzentanților din Congresul american. Democrații, arată ultimele rezultate parțiale au 219 mandate, ceea ce le dă majoritatea. Partidul Republican are 193 de mandate. În Senat însă, republicanii își măresc majoritatea la 52 de mandate din totalul de 100, față de 45 pentru democrați. Acestea sunt rezultatele, încă parțiale, ale alegerilor de marți, 6 noiembrie, așa-numitele alegeri de la mijlocul mandatului prezidențial.

Casa Albă, prin purtătoare de cuvânt Sarah Sanders a recunoscut pierderea Camerei Reprezentanților dar a salutat victoria clară a republicanilor în Senat, mai ales a candidaților care sprijină, necondiționat, agenda președintelui Donald Trump.

Participarea la vot a fost foarte ridicata, încă nu există date concrete. Alegerile din acest an au adus mult mai multe femei în Congresul american, cel puțin 111, potrivit Axios și Washington Post. Pentru prima dată au fost aleși doi candidați musulmani și doi aparținând populației indigene din America. Statul Colorado va avea primul guvernator gay.

Potrivit sondajelor, cel puțin două treimi din alegători au spus că au ieșit la alegeri ca să-și exprime atitudinea față de președintele Donald Trump.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG