Linkuri accesibilitate

Comisia Europeană cere României să suspende implementarea legilor justiției


Sediul Comisiei Europene de la Bruxelles
Sediul Comisiei Europene de la Bruxelles

Comisia Europeană cere României să suspende implementarea legilor justiției și procedurile de revocare și numire a procurorilor-șefi considerate „un regres” în lupta anticorupție. Declarația a fost făcută de vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, la prezentarea unui nou raport despre progresele României și Bulgariei în reformele din justiție și statul de drept în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare. Raportul Comisiei Europene a fost dat publicității la câteva ore după ce și Parlamentul European a adoptat o rezoluție critică la adresa statului de drept din România. Cele două documente apar cu mai puțin de două luni înainte ca România să preia pentru prima dată președinția rotativă a Uniunii Europene.

„Este regretabil faptul că România nu numai că a sistat cursul reformelor, dar a și readus în discuție unele aspecte considerate închise sau a înregistrat involuții în raport cu realizările din ultimii 10 ani”, a spus Timmermans la prezentarea raportului Comisiei Europene.

Partidul Social Democrat de guvernământ, principala țintă a criticilor, a spus că raportul Comisiei Europene ar „friza absurdul”, iar despre Mecanismul de Cooperare și Verificare introdus pentru a monitoriza cum își îndeplinește România angajamentele din justiție asumate la aderarea din 2007 – că ar fi „folosit abuziv și incorect împotriva României”.

XS
SM
MD
LG