Linkuri accesibilitate

Ședință comună de lucru a guvernelor R. Moldova și României: tariful de roaming se suspendă simbolic de Ziua Unirii doar în 1 decembrie


Premierii Viorica Dăncilă şi Pavel Filip
Premierii Viorica Dăncilă şi Pavel Filip

După ședința comună a guvernelor R. Moldova și României, premierul Pavel Filip a spus că își dorește ca cele două țări să aibă o infrastructură integrată, astfel încât „cetățenii să nu simtă că au trecut dintr-o țară în alta”. La ședința de presă comună cu premierul român Viorica Dăncilă, Filip a anunțat un gest simbolic și anume că de 1 decembrie, Ziua Unirii, cetățenii celor două țări nu vor plăti tarife de roaming.

În domeniul transporturilor, premierul Filip a vorbit despre perspectiva ca R. Moldova să treacă la ecartamentul european al șinelor de cale ferată, ceea ce ar face „eventual” posibil și un tren rapid.

Pentru „fluidizarea traficului la frontieră”, premierul moldovean a declarat că s-a discutat despre posibilitatea introducerii unui „control comun” la punctele de trecere a frontierei.

Premierul Pavel Filip a mulțumit României și pentru bursele acordate „studenților basarabeni”, renovarea edificiilor de cultură, și, mai ales, a grădinițelor din R. Moldova, program care s-ar putea extinde.

„Noi vedem unirea cu proiecte concrete de interconectare a infrastructurii… avem același sânge, acum avem posibilitatea să… construim rețele”, a mai declarat premierul moldovean la conferința de presă de la București. Guvernul său, a mai spus premierul Filip, își dorește un „spațiu comun de comunicare, transport, securitate precum avem un spațiu comun de istorie, cultură, valori…, așa cum este inclusiv din punct de vedere istoric”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG