Linkuri accesibilitate

Guvernatorul BNM Sergiu Cioclea spune că în mandatul său sistemul bancar a fost asanat în urma fraudei din 2014


Sergiu Cioclea
Sergiu Cioclea

Guvernatorul demisionar al Băncii Naționale, Sergiu Cioclea, spune că în mandatul său sistemul bancar a fost asanat în urma fraudei din 2014, iar băncile comerciale dispun de rezerve impunătoare de 1,5 miliarde de euro, care pot fi investite în economie. „Avem bănci solide și stabile”, a spus Cioclea la conferința „Moldova Business Week 2018”.

Guvernator din aprilie 2016, el a anunțat recent că își va da demisia pe 30 noiembrie pentru că și-a dus la bun sfârșit obiectivul de reformare a sistemului bancar, așa încât să nu mai fie posibile fraude ca „furtul miliardului”.

Într-un interviu pentru Europe Liberă, însă, directoarea oficiului din Moldova al Băncii pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Angela Sax, a sugerat miercuri că mai există o restanță. A treia cea mai mare bancă, Moldindconbank, mai are încă acționari netransparenți. „Transparența acționariatului la această instituție bancară trebuie restabilită (...). Dacă se va reuși acest lucru, vom putea vorbi de o veritabilă reformare a sectorului bancar”, a spus Sax. BERD a contribuit decisiv la asanarea principalelor două bănci comerciale moldovene: din ianuarie deține împreună cu Banca Transilvania pachetul majoritar al Victoriabank, iar în octombrie – a participat în fruntea unui consorțiu internațional la achiziția a peste 41% din Moldova Agroindbank.

XS
SM
MD
LG