Linkuri accesibilitate

Ucraina: legea marțială în acțiune (VIDEO)


Ucraina: legea marțială în acțiune
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:01 0:00

Din 28 noiembrie, în zece regiuni din Ucraina a fost instituită stare de război, care va funcționa timp de 30 de zile. Legea marțială este aplicată în apropierea graniței cu Rusia, dar și cu regiunea separatistă transnistreană. Președintele Petro Poroșenko a anunțat însă că măsuri sporite - precum restrângerea drepturilor și a libertăților cetățenilor, confiscarea proprietăților sau instituirea cenzurii - vor fi aplicate numai în cazul în care Rusia va declanșa o intervenție militară la sol. Reportaj realizat de echipa Current Time TV la Harkov:

Iată și rucsacul care mi-a rămas de pe acele vremuri. Nu arată tocmai grozav, dar am în el tot de ce am nevoie.

Pavel Fedorov este voluntar. În 2014, a luptat pe front mai bine de un an. Și de această dată, cum a aflat că a fost instituită starea de război, și-a adunat imediat lucrurile.

Pavel Fedorov, voluntar:

Credeți-mă, nu sunt singurul. Jumătate din batalionul nostru, băieții de aici din Harkov, au și luat legătura unii cu alții: la telefon, prin poștă sau pe alte căi. Fiecare știe deja ce are de făcut.

Comisarul de război din Harkov spune că a primit deja sute de telefoane din partea veteranilor gata să-și reia serviciu militar.

Deocamdată, nu este vorba de vreo mobilizare. Totuși, în timpul cel mai apropiat vor fi organizate cursuri de formare la care vor fi chemați să participe rezerviști de categoria I.

Iuri Kalgușkin, comisar militar, Harkov:

Este vorba despre cei care și-au făcut serviciul militar și au fost în misiuni de luptă în zona Operațiunii Forțelor Unite și au experiență de luptă. Se preconizează, totodată, convocarea unităților de apărare civilă.

Este gata de acțiune și aviația civilă, cea care, de obicei, se ocupă de transportarea bolnavilor din localitățile îndepărtate. Potrivit comisarului, reprezentanții aviației civile au anunțat că sunt gata să-și pună la depoziție avioanele pentru patrularea frontierei sau oricare alte necesități. Însă nu toți sunt gata să ia arma în mână:

Dacă sunt gata de armată?... Lăsați-mă să nu răspund la această întrebare. Bineînțeles, mulți se tem de asta foarte tare.

Oamenii sunt foarte speriați. Ieri, s-a putut vedea asta foarte clar la supermarket. Bunicuțele și bunicii se așteaptă la... hai să le zicem: „operațiuni militare interiorul țării”. Și asta îi sperie.

Din cauza noutăților de ultimă oră a crescut brusc și cursul dolarului. Oamenii nu înțeleg ce va fi mai departe și au decis să-și facă rezerve de valută, din care cauză grivna ucraineană s-a devalorizat cu cca 90 de copeici.

Alexei Maximov, reprezentantul administrației municipale, Harkov:

Pentru locuitorii regiunii Harkov, la fel ca și pentru întreaga Ucraina, nu se va schimba absolut nimic. Drepturile, libertățile sau intereselor legitime ale cetățenilor nu vor fi afectate. Nu există niciun fel de restricții legate de dreptul la: libera circulație, studii, tratament medical, muncă etc. Regiunea Harkov funcționează în regim absolut normal.

Funcționarii afirmă că este vorba doar despre „măsuri sporite de securitate”. Altfel spus: protecția obiectelor de importanță strategică a fost întărită; numărul posturile de control la intrarea în oraș a fost dublat; timpul de lucru al echipelor de patrulare a fost extins. Autoritățile orașului susțin, așadar, că nu există niciun motiv de alertă. Toate serviciile municipale lucrează conform programului și sunt gata să facă față oricărei provocări.

XS
SM
MD
LG