Administrația de la Tiraspol a reacționat neașteptat de calm la introducerea de către Ucraina a legii marțiale în regiunile învecinate cu regiunea separatistă transnistreană, pe teritoriul căreia staționează trupe rusești. Presa oficială de la Tiraspol nu a comentat evenimentul nici măcar la nivelul opiniei unor experți. Abia joi a apărut o știre potrivit căreia liderul transnistrean Vadim Krasnoselski a convocat Consiliul de securitate al regiunii.
Știrea agenției Novostipmr anunță că în cadrul ședinței a fost creat un centru de coordonare pentru monitorizare și eventuală reacție în cazul unor noi evoluții la frontiera cu Ucraina. În plus, a fost deschisă și o linie fierbinte care lucrează în regim non-stop, unde locuitorii regiunii separatiste sunt chemați să semnaleze eventualele dificultăți sau incidente la traversarea frontierei sau chiar pe teritoriul Ucrainei.
Internele de la Tiraspol susțin că pe moment situația este stabilă și că nu există restricții la traversarea frontierei cu Ucraina. Iar departamentul de externe recomandă locuitorilor din stânga Nistrului să țină cont de regimul legii marțiale și să fie înțelegători dacă vor fi verificați suplimentar la trecerea frontierei.
Într-o declarație făcută corespondentului Europei Libere la Tiraspol, fostul negociator transnistrean Vladimir Iastrebciak, spune că Ucraina nu a avut niciun motiv să introducă legea marțială în special în regiunea Vinița invocând pericolul venind din regiunea transnistreană.
Vladimir Iastrebciak: „Nu există niciun motiv pentru care Ucraina să introducă starea de urgență în această regiune invocând vreun pericol militar venind din Transnistria. Cu atât mai mult nu există motive de îngrijorări pentru partea moldovenească în acest sens. Există în schimb o încercare de a folosi situația în scopuri politice – fie pentru electorat, fie pentru patronii externi. Importat e că factorul Transnistria este pur și simplu folosit.”
L-am întrebat pe Andrei Safonov, deputat în Sovietul suprem de la Tiraspol, cum a fost percepută în stânga Nistrului decizia Ucrainei de a introduce legea marțială în regiunile direct învecinate cu Transnistria.
Andrei Safonov: „În Transnistria știrea cu privire la introducerea legii marțiale în Ucraina a fost primită cu calm, mai ales că nu au avut loc niciun fel de schimbări la frontieră și în punctele de trecere. Desigur că pentru Transnistria întotdeauna este mai bine când statele slave, în primul rând Rusia și Ucraina, au relații bune. Mia mult decât atât, în Transnistria este păstrată speranța că aceste relații mai devreme sau mai târziu se vor îmbunătăți. În ceea ce privește Transnistria, aceasta duce o politică de neamestec în treburile interne ale oricărui alt stat, inclusiv ale Ucrainei, și în același timp consideră că legăturile comerciale, dar și pe alte domenii, se vor menține. Mai ales că însuși președintele Ucrainei în declarația sa de dinainte de introducerea legii marțiale a subliniat că, chiar și în Donbas, punctele de control de la frontieră vor lucra în regim obișnuit. Și din câte știm la frontiera Ucrainei cu Transnistria tot nu sunt niciun fel de schimbări, nu au avut loc niciun fel de acțiuni îndreptate către escaladarea tensiunilor. Toate aceste aspecte lasă loc pentru un optimism rezervat.”, ne-a declarat deputatul în Sovietul suprem de la Tiraspol, Andrei Safonov.
Fără să pună acest lucru în legătură cu evenimentele din Ucraina, presa din regiune a anunțat marți că în subdiviziunile armatei transnistrene au început controalele cu privire la gradul de pregătire de „îndeplinirea sarcinilor militare, cu deplasarea în contingentului în regiunile indicate”.
Ministrul ucrainean pe problemele teritoriilor temporar ocupate, Vadim Cernîș, declara într-un interviu acordat recent Europei Libere că „în prezent condițiile sunt de așa natură că percepem toate trupele rusești din jurul Ucrainei ca factor nu doar de amenințare potențială, ci ca o amenințare reală. Și este o amenințare nu doar pentru Ucraina, ci pentru întreaga regiune, inclusiv pentru Europa și pentru regiunea Mării Negre”.