Linkuri accesibilitate

Volumul comerțului regiunii transnistrene ar fi crescut anul acesta cu 30%


Volumul comerțului regiunii transnistrene a crescut cu 30%, în 11 luni ale anului curent, față de perioada similară a anului trecut, și a constituit 1 miliard 752 de milioane de dolari, anunță serviciul vamal al administrației secesioniste de la Tiraspol.

Potrivit sursei citate, exporturile ar fi crescut cu 36%, iar importurile – cu 27%.

Pricipala piață de desfacere a mărfurilor din regiunea transnistreană ar fi țările Uniunii Europene - cu o pondere de 36,36% din totalul exporturilor, în valoare de 237 de milioane de dolari. Creșterea exporturilor transnistrene în UE, față de anul trecut, a fost de 42%. Principalele destinații sunt România, cu o cotă de 15,93%, Polonia - cu 10,93% și Italia - cu 3,6% din totalul exporturilor. Ponderea importurilor din UE în Transnistria a fost de 14,78%

Exporturile către Rusia au scăzut de la 12,78% la 10,1%. Importurile din Rusia au crescut însă cu cca 3% și ar avea o cotă de 39,54%, fiind alcătuite în cea mai mare parte din resurse energetice - gaze naturale livrate de Gazprom, pentru care regiunea, practic, nu plătește.

După UE, a doua piață de desfacere ca importanță pentru mărfurile din stânga Nistrului este însăși Republica Moldova, care asimilează 29,65% din exporturile regiunii sale separatiste. Importurile din Moldova, cum sunt numite la Tiraspol, au o cotă de 9,78%.

Urmează apoi Ucraina, cu o cotă de 20,26% din totalul exporturilor și de 23,49% la importuri.

Firmele transnistrene înregistrate la Chișinău beneficiază de avantajele acordului de comerț liber al Republicii Moldova cu UE.

Potrivit pretinsului serviciu vamal de la Tiraspol, în structura exporturilor (în valoare totală de 651 de milioane de dolari) predomină produsele metalurgice (44%), energia electrică și combustibilii (17%), produsele alimentare (16%) și textilele (6%).

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG