Linkuri accesibilitate

Vladimir Putin a dezvelit la Moscova statuia scriitorului și fostului dizident antisovietic Aleksandr Soljenițîn


Vladimir Putin depune flori la staturia lui Alexandr Soljenițîn
Vladimir Putin depune flori la staturia lui Alexandr Soljenițîn

Președintele Rusiei, Vladimir Putin a dezvelit astăzi la Moscova o statuie a scriitorului și fostului dizident antisovietic Aleksandr Soljenițîn. Laureat al premiului Nobel pentru literatură în 1970, a murit la Moscova în 2008, la 89 de ani. A revenit în Rusia în 1994, după 20 de ani de exil forțat.

Preşedintele Vladimir Putin, fost ofițer KGB, a declarat la ceremonia dezvelirii statuii scriitorului că Soljenițîn, „chiar în exil, a fost un patriot adevărat” și ar fi fost împotriva a ceea ce liderul de la Kremlin a numit „rusofobia”. Acest termen este folosit de presa oficială din Rusia și de autorități față de orice critică la adresa politicii antidemocratice a Rusiei.

Cele mai cunoscute romane ale lui Soljenițîn sunt „O zi din viața lui Ivan Denisovici”, „Arhipelagul Gulag” și „Pavilionul canceroșilor”.

Soția scriitorului, Natalia, și ea prezentă la ceremonia de la Moscova a declarat că „ziua lui Ivan Denisovici nu a luat sfârşit și trebuie să ne amintim asta și să privim lumea din jur cu ochii larg deschiși și să îl ajutăm pe Ivan Denisovici”. Eroul romanului lui Soljenițîn își descria o zi de detenție în gulagul comunist.

XS
SM
MD
LG