Linkuri accesibilitate

Regizorul ucrainean Oleg Sențov este laureatul Premiului Saharov pentru libertatea de gîndire acordat de Parlamentul European (VIDEO)


Regizorul ucrainean Oleh Sențov a primit Premiul Saharov pe 2018
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:19 0:00

Regizorul ucrainean Oleh Sențov a primit Premiul Saharov p1 2018

Parlamentul European i-a acordat astazi premiul Saharov pe anul 2018, pentru Libertatea de Gindire, regizorului ucrainean Oleh Sențov. Premiul a fost acceptat de avocatul regizorului si de vara sa. Sențov se află în închisoare în Rusia, pentru că s-a opus în 2014 anexării ilegale a peninsulei Crimeea de catre Rusia. El a fost condamnat de un tribunal rusesc la 20 de ani de închisoare pentru ceea ce Procuratura rusa a calificat drept „terorism”. Sențov a fost timp de 145 de zile in greva foamei. Parlamentul European a cerut Rusiei sa îl elibereze necondiționat, fiind considerat de țările Occidentale ca un prizonier politic.

Premiul european, in valoare de 50.000 de euro, este acordat în memoria fizicianului sovietic Andrei Saharov, un dizident și militant pentru respectarea drepturilor omului. Andrei Saharov, impreuna cu Liudmila Alekseeva au fost fondatorii Grupului Helsinki, de la Moscova. Premiul a fost inființat în 1988.

XS
SM
MD
LG