Linkuri accesibilitate

Zi neagră la Bursa din București


Imagine generică
Imagine generică

Bursa de la București a înregistrat astăzi o scădere a indicelui principal BET de peste 11%, una dintre cele mai mari din 2008 și până în prezent. Prăbușirea vine pe fondul anunțului Guvernului că va adopta măsuri fiscale care afectează sistemul bancar, companiile din energie și din telecomunicații. Proiectul unei ordonanțe de urgență a fost prezentat ieri public de ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici. Proiectul prevede măsuri de taxare a activelor bancare, de plafonare a prețului gazelor și schimbări legate de sistemul de pensii private.

În acest context, băncile și companiile din energie listate la Bursa de Valori București (BVB) au fost cele mai afectate. Astfel, una dintre cele mai mari scăderi a fost înregistrată de Banca Transilvania: minus 19,90%. Un declin la fel de important a avut și BRD, parte a grupului francez Societe Generale, care a ajuns la minus 16,6%.

De asemenea, OMV Petrom a avut un declin al acțiunilor de aproape 13%, în timp ce acțiunile Electrica au căzut cu peste 10%.

Președintele Klaus Iohannis a reacționat față de măsurile propuse prin proiectul de ordonanță al Guvernul Dăncilă atrăgând atenția că „aceste lucruri vor da peste cap toată economia” și că, în cele din urmă, decontul va fi suportat de oamenii de rând fiindcă „ne așteptăm ca toate să se scumpească”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG