Linkuri accesibilitate

Statele Unite au început repatrierea forțelor lor militare din Siria


Vehicule blindate ale armatei americane în acțiune în provincia Deir Ezzor din Siria, la 15 decembrie 2018

Președintele american Donald Trump a anunțat, într-un mesaj video pe Twitter, că „după victoria istorică” asupra organizației teroritste a Statului Islamic, trupele americane „se vor întoarce toate acasă, și se vor întoarce acum”. Este un plan criticat deja de mulți republicani și democrați. Senatorul republican Lindsey Graham, un simpatizant al președinlui, a criticat retragerea, afirmând că ar putea fi o mare „victorie” pentru Statul Islamic, regimul sirian și aliații acestuia, Rusia și Iranul.

Purtătoarea de cuvânt Sarah Sanders a declarat că, în Siria „califatului teritorial” al islamiștilor a fost înfrânt, iar unii din cei două mii de militari au început să fie retrași.

Agenția Reuters citează însă o serie de comandanți americani din Siria, care și-au păstrat anonimatul, cu faptul că sunt surprinși de decizie și îngrijorați de consecințele retragerii. Aproximativ două mii de militari americani s-au aflat până acum în Siria, mulți dintre ei făcând parte din trupele speciale care ajutau o alianță a combatanților kurzi să lupte contra militanților islamiști.

Ministerul de externe rus a salutat decizia președintelui american, afirmând că odată cu retragerea Statelor Unite se conturează posibilitatea unei soluții politice în Siria.

XS
SM
MD
LG