Linkuri accesibilitate

Președinția afgană: o reducere semnificativă a prezenței militare americane în Afganistan nu va afecta securitatea țării


Elicoptere UH-60 Black Hawk la o bază aeriană din Kandahar, imagine de arhivă.

O reducere semnificativă a prezenței militare americane în Afganistan nu va afecta securitatea țării, a declarat vineri un purtător de cuvânt al președintelui afgan Asharf Ghani, care a reamintit că de „patru ani și jumătate” forțele afgane asigură securitatea țării. Alianța Nord-atlantică, pe de altă parte, a reafirmat că își va continua misiunea în această țară, zguduită de război și atentate teroriste.

Purtătoarea de cuvânt a Alianţei, Oana Lungescu, nu a comentat direct relatările privind planurile americane de retragere, dar a reamintit că la recenta reuniune a miniştrilor de externe NATO s-a reafirmat decizia de „a asigura securitatea pe termen lung şi stabilitatea în Afganistan''.

O parte a trupelor americane desfăşurate în Afganistan participă la misiunea NATO Resolute Support, care antrenează şi oferă consultanţă forţelor afgane în lupta lor împotriva talibanilor, în timp ce altele sunt angajate în operaţiuni separate de luptă împotriva terorismului. Nu se ştie pentru moment ce misiune va fi afectată de retragerea americană.

Cotidianele Wall Street Journal și New York Times au fost primele care au relatat în 20 decembrie că aproximativ 7.000 din cei 14.000 de militari americani din Afganistan ar urma să fie retrași. Surse miltare americane, care au dorit să rămână anonime, au declarat ulterior agenției AFP că decizia privind retragerea „ar fi fost deja luată”.

Informațiile au apărut la o zi după ce președintele Donald Trump a făcut anunțul, criticat de mulți membri ai Congresului, că retrage trupele americane din Siria, care au condus alianța multinațională ce a sprijinit mai multe miliții locale în lupta cu organizația teroristă Statul Islamic.

Tot în 20 decembrie, ministrul american al apărării Jim Mattis a anunțat că demisionează pentru a-i permite președintelui Trump să găsească un nou ministru, ale cărui „viziuni sunt în concordanță” cu ideile președintelui.

În scrisoarea adresată președintelui Trump, Mattis face aluzie la strategia față de Rusia și China, între strategiile cu care nu poate fi total de acord.

Agențiile de presă relatează că Mattis și alti consillieri în probleme de securitate consideră retragerea din Siria un „cadou” făcut Rusiei, Iranului și Turciei.

Presa turcă a relatat că preşedintele american Donald Trump a luat decizia de a retrage trupele americane din Siria într-o convorbire telefonică cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, după ce liderul de la Ankara s-a angajat să continue lupta împotriva jihadiştilor. Potrivit cotidianului cotidianul turc „Hurriyet, relatează AFP, convorbirea telefonică dintre Trump şi Erdogan a avut loc în 14 decembrie. Surse de la preşedinţia turcă au afirmat că cei doi lideri au convenit să coopereze într-un „mod mai eficient'' în Siria.

XS
SM
MD
LG