Linkuri accesibilitate

Guvernul român adoptă o variantă amendată a reformelor fiscale care au provocat miercuri căderea Bursei


Ministrul de finanţe Eugen Teodorovici, Bucureşti, 21 decembrie 2018
Ministrul de finanţe Eugen Teodorovici, Bucureşti, 21 decembrie 2018

Guvernul român a adoptat Ordonanţa de urgenţă privitoare la noile taxe, care vizează mai ales sectorul bancar şi al telecomunicaţiilor. Ordonanţa afecteaza si companiile energetice, prin plafonarea preţului la gaze. Este o formă revizuita, care a ţinut parţial cont de criticile vehemente provocate în mediul de afaceri.

Miercuri, Bursa de la Bucureşti a suferit o cădere masivă după ce cu o zi înainte, ministrul de finanţe Eugen Teodorovici prezentase măsurile fiscale care urmau să fie luate. Printre cele mai afectate companii cotate la bursă a fost Banca Trasilvania, ale carei actiuni au pierdut aproare 20% din valoare. La începutul acestui an, Banca Transilvania a devenit acționar al Victoriabank, a treia cea mai mare bancă din Republica Moldova, având o participație de peste 66%, împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Noile măsuri fiscale fuseseră criticate vehement de lumea de afaceri: „Opriți asaltul asupra economiei” a fost solicitarea fermă a Camerei de Comerț Româno-Americane la adresa măsurilor de taxare. Membrii Consiliului Investitorilor Străini s-au arătat dezamăgiți de discursul autorităților care sugerează că „străinii” încearcă să facă rău României. „O națiune divizată nu este ușor de guvernat. O națiune divizată este doar o națiune mai săracă”, a comentat organizația, care regrupează 130 de companii cu peste 180.000 de angajați. Reprezentanții Confederației Naționale Sindicale „Cartel Alfa” au criticat și ei măsurile fiscal-bugetare propuse de executiv. Potrivit lor, modul în care măsurile au fost prezentate nu demonstrează decât „o lipsă totală de responsabilitate a Guvernului față de cetățeni”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG