Linkuri accesibilitate

Speakerul Andrian Candu a promis alegeri libere și corecte pe 24 februarie și relații mai strânse cu UE în 2019


Șeful legislativului Andrian Candu
Șeful legislativului Andrian Candu

Speakerul Andrian Candu a promis alegeri libere și corecte pe 24 februarie, pledând pentru o tranziție postelectorală rapidă, așa încât Republica Moldova să poată strânge legăturile cu Uniunea Europeană în prima jumătate a lui 2019, când România va exercita președinția Consiliului European. „În primul rând, trebuie să avem alegeri libere și corecte, recunoscute pe plan internațional”, a spus Candu la o conferință de presă la Chișinău la care a mai făcut bilanțul activității Parlamentului condus de el timp de patru ani.

Guvernarea în frunte cu Partidul Democrat, al cărui vicepreședinte este Candu, a fost criticată aspru de Parlamentul European și Comisia Europeană în ultimele luni pentru degradarea democrației și statului de drept, exemplificată prin anularea alegerilor de primar din Chișinău. Candu a spus însă că rezoluție adoptată de Parlamentul European în luna noiembrie ar fi un „act politic, cu caracter electoral”.

Vorbind despre posibilele alianțe postelectorale la Chișinău, el a spus în conferința de astăzi că PD este „mult mai aproape... de cei din ACUM”, opoziția pro-europeană condusă de Maia Sandu și Andrei Năstase, decât de Partidul Socialiștilor apropiat președintelui pro-rus Igor Dodon. Dar „niciodată să nu spui niciodată”, a mai spus Candu, adăugând că PD „rămâne deschis” negocierilor de coalizare postelectorale inclusiv cu PSRM.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG