Linkuri accesibilitate

Merkel și Macron cer Rusiei să elibereze „imediat” și „în mod necondiționat” marinarii ucraineni


Angela Merkel și Emmanuel Macron

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, și președintele Franței, Emmanuel Macron, au cerut Rusiei să elibereze marinarii ucraineni, capturați în Marea Neagră, la finele lui noiembrie.

Într-o declarație comună, Merkel și Macron spun că Moscova trebuie să-i elibereze „imediat” și „în mod necondiționat”, insistând că marinarii au fost reținuți în mod „ilegal”.

„Marinarii trebuie să poată întâlni sărbătorile împreună cu familiile lor”, se spune în declarație.

Pe 25 noiembrie, Rusia a capturat trei nave ucrainene împreună cu echipajele lor, pe motiv că acestea ar fi încălcat frontiera rusă, în Strâmtoarea Kerci, din apropierea peninsulei anexate Crimeea.

În prezent, cei 24 de marinari ucraineni se află în detenție la Moscova. Ucraina îi numește „prizonieri de război”.

Vineri, 28 decembrie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că în Rusia nu există prizonieri de război și că marinarii ucraineni sunt judecați pentru traversarea ilegală a frontierei.

În declarația lor comună, Merkel și Macron cer Rusiei să asigure trecerea liberă și în siguranță a tuturor navelor prin Strâmtoarea Kerci.

Totodată, ei și-au exprimat îngrijorarea față de situația drepturilor omului în peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Rusia în 2014.

Merkel și Macron au salutat așa-numitul armistițiu de Revelion, convenit între forțele ucrainene și separatiștii sprijiniți de Rusia în regiunea Donbas din estul Ucrainei, exprimând speranța că toate punctele înțelegerilor de pace de la Minsk vor fi puse în practică.

XS
SM
MD
LG