Linkuri accesibilitate

Peter Michalko: UE este îngrijorată de deteriorarea standardelor democratice și ale statului de drept din ultimul an în Republica Moldova


Șeful delegației UE la Chișinău, Peter Michalko
Șeful delegației UE la Chișinău, Peter Michalko

Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, susține că UE este îngrijorată de deteriorarea standardelor democratice și ale statului de drept din ultimul an în Republica Moldova, inclusiv a libertății și pluralismului mass-mediei. „Mesajul meu pentru reprezentanții presei în mod special: aș dori să vă încurajez să respectați criteriile deontologice ale meseriei de jurnalist și să conștientizați că o libertate sau un drept pierdut vor fi foarte dificil de recuperat”, a declarat ambasadorul într-un interviu pentru Media Azi, citat de IPN.

Oficialul european a menționat că Acordul de Asociere dintre UE și Republica Moldova include prevederi privind libertatea mass-mediei, iar subiectul este abordat sistematic în cadrul dialogului politic al UE cu Republica Moldova. „UE a cerut Republicii Moldova să asigure transparența și concurența în audiovizual, să abordeze concentrarea proprietății mass-media și să creeze un mediu care să favorizeze activitatea mass-mediei independente și oferirea de informații de înaltă calitate cetățenilor săi”, a declarat ambasadorul.

Șeful Delegației UE a mai spus că accesul la informație trebuie garantat cu găsirea acelui echilibru dintre sfera interesului public și cea a interesului privat. În orice societate accesul la informație devine crucial pentru democrație, a declarat Peter Michalko.

In opinia sa, odată cu promulgarea Codului serviciilor media audiovizuale și intrarea sa în vigoare, începând cu 1 ianuarie 2019, autoritățile sunt încurajate să pună în aplicare prevederile noului Cod, mai ales aspectele referitoare la noile sarcini de monitorizare ale CCA și reforma radiodifuzorului public Teleradio-Moldova.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG