Linkuri accesibilitate

Oficial american: SUA nu au un calendar precis de retragere din Siria


Vehicule militare americane la un punct de control în Siria, Decembrie 2018
Vehicule militare americane la un punct de control în Siria, Decembrie 2018

Statele Unite nu au vreun calendar precis pentru retragerea trupelor americane din Siria, dar nu planifică staționarea lor în această țară pentru o perioadă nelimitată. Declarația a fost făcută de un oficial de rang înalt al Departamentului de Stat, înainte de vizita de săptămâna viitoare a secretarului de stat Mike Pompeo în Orientul Mijlociu.

„Președintele a luat decizia că ne vom retrage, iar noi formulăm acum planurile pentru a face acest lucru”, le-a mai spus oficialul jurnaliștilor care vor reflecta vizita lui Pompeo. Luna trecută, președintele Donald Trump a anunțat că cei două mii de militari din Siria vor fi retrași „rapid” pentru că motivul aflării lor acolo - distrugerea grupării Statul Islamic – ar fi aproape atins.

Decizia lui Trump nuanțată între timp chiar de președinte a dus la demisia ministrului apărării Jim Mattis, care a spus că divergențele dintre ei în mai multe chestiuni au devenit prea mari. Criticii cred că retragerea Statelor Unite din Siria va duce la sporirea influenței Iranului și Rusiei.

XS
SM
MD
LG