Linkuri accesibilitate

Vladimir Beșleagă: „Toate alegerile noastre se fac pe muchie de geopolitică”


Vladimir Beșleagă la tîrgul cărții pentru copii și tineret de la Chișinău
Vladimir Beșleagă la tîrgul cărții pentru copii și tineret de la Chișinău

Artistul și omul politic, Moldova zilei și despre importanţa scrutinului legislativ.

Artişti în lupta politica. Tot mai multă lume discută cum s-au împărţit scriitoriii şi cantăreţii în tabere pro si anti- putere, la alegerile parlamentare. Prozatorul Vladimir Beşleagă vorbeşte despre tandemul - artistul și omul politic dar şi despre importanţa scrutinului legislativ.

Cu scriitorul Vladimir Beșleagă în ajun de campanie electorală...
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:14:43 0:00
Link direct

Europa Liberă: Aceste alegeri au miză geopolitică?

Scriitorul Vladimir Beșleagă în studioul Europei Libere
Scriitorul Vladimir Beșleagă în studioul Europei Libere

Vladimir Beșleagă: „Toate alegerile noastre sunt axate pe geopolitică. Noi nu putem să spunem în niciun caz că decidem autonom, totul se face pe muchie de geopolitică.”

Europa Liberă: De ce?

Vladimir Beșleagă: „Pentru că așa este plasat teritoriul în care ne aflăm noi din punct de vedere geografic, din punct de vedere istoric, din punct de vedere al influenței supraputerilor. Aici este linia de frântură și de demarcație, la noi, aici, de aceea este și greu ca să realizezi ceea ce ne dorim noi, pentru că una este dorința noastră și opt sau zece sunt interesele altora.”

Europa Liberă: Dar în ultimul timp în discuțiile pe care le am cu cetățenii tot mai mulți insistă pe ideea că Moldova nu ar trebui să aștepte pomeni de la Est sau de la Vest, dar ar trebui să știe statul cum să-și administreze treburile sale, pe interior.

Vladimir Beșleagă: „Este foarte corect, asta este și logic, și firesc să ajungă lumea la aceste concluzii și la aceste opinii, și la aceste învățăminte, pentru că, dacă au trecut aproape trei decenii de bâjbâire și de rătăcire, de-acum e clar și pentru cel orb și pentru acel arierat mintal că statul acesta nu se poate consolida decât numai și numai, și numai bizuindu-se pe propriile puteri. Noi zicem așa: Est, Vest. Dar știi că Estul nici nu ne are în grijă și nici nu-l interesează acest teritoriu?”

Europa Liberă: Cum să nu îi intereseze? Au armata rusă care staționează pe teritoriul Republicii Moldova, în stânga Nistrului.

Vladimir Beșleagă: „Îi interesează tot mai puțin, pentru că nu-i ține cureaua. Iată s-au produs acum niște evenimente recent când până și transnistrenii au început să țipe că nu pot să-și asigure elementar economia lor și toate astea, se sufocă.”

Europa Liberă: Dvs. treceți deseori Nistrul, pentru că aveți casa părintească încă în satul Mălăiești, Grigoriopol.

Vladimir Beșleagă: „E mizerie mare…”

Europa Liberă: Ce zice lumea de acolo?

Vladimir Beșleagă: „Ce să zică? Lumea acolo nu se interesează

Toată lumea se îngrijește cum s-o scoată la capăt de azi pe mâine ...

decât de nevoile curente ale zilei. Psihoza lor de altădată de mult s-a epuizat și acum e mizerie totală, nimeni nu se interesează de politică și nici nu se uită, toată lumea se îngrijește cum s-o scoată la capăt de azi pe mâine.”

Europa Liberă: Cetățenilor din stânga Nistrului li s-a rezervat o circumscripție și ar putea să vină lumea să voteze ca să-și delege un deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

Vladimir Beșleagă: „Eu cred că o să vină și o să voteze, și o să fie un deputat cum se cuvine.”

Europa Liberă: Ce greutate are reprezentarea acelei părți din stânga Nistrului prin acest mandat în Parlamentul Republicii Moldova?

Vladimir Beșleagă: „Eu cred că asta este o formalitate, n-o să aibă nicio pondere și nu numai deputații de acolo sau electoratul de acolo, în genere în alegerile acestea nu se va clarifica aproape nimic, decât numai singurul indiciu când spunem noi opoziția, dacă opoziția va ajunge să se consolideze și să obțină un scor dacă nu majoritar, cel puțin aproape de majoritar, ca în alegerile prezidențiale din 2016, atunci asta este un indiciu, ar fi, dar am și eu mari îndoieli.”

Europa Liberă: Localnicii din stânga Nistrului mai trăiesc cu acest gând că cele două maluri ale Nistrului vor fi împreună?

Vladimir Beșleagă: „Acolo lume a rămas foarte puțină, lumea este plecată, mentalitatea este degradată și doar un procent

În partea dreaptă este un potențial intelectual serios care crește din ce în ce mai mult și se consolidează...

foarte mic care încă mai speră, acolo sunt bătrânii, pensionarii care așteaptă numai ziua pensiei și tot așa. În partea dreaptă, aici, în zona asta este un potențial intelectual serios care crește din ce în ce mai mult și se consolidează.”

Europa Liberă: Problema transnistreană are șanse să fie rezolvată și cum vedeți Dvs. acest deznodământ?

Vladimir Beșleagă: „Această problemă nu se va rezolva în timpul apropiat, nici pe termen mediu, pentru că este un fel de situație pat. Fostul imperiu și actuala imagine pro-imperială sau post-imperială a rușilor nu cedează nicio palmă de pământ nici din Osetia, nici din Abhazia, nici din Kaliningrad, de nicăieri. Și Ucraina nu cedează și nu va ceda niciodată, nu va ceda decât atunci când se va produce un colaps, iar colapsul acestui imperiu se poate produce doar prin o catastrofă absolut neașteptată pe care noi nu putem să ne-o imaginăm și nici nu ne-o dorim, pentru că ea s-ar răsfrânge. Este un butoi cu pulbere acest imperiu, cu pulbere care poate ieși de sub control și mătura întreg continentul și nu numai asta, dar și jumătate din Asie, și Siberie, și tot.”

Europa Liberă: Ipotetic vorbind, mâine-poimâine Rusia spune că cedează Transnistria Republicii Moldova și lasă autoritățile de la Chișinău să vadă cum fac această reintegrare a celor două maluri ale Nistrului. E pregătit Chișinăul să accepte această ofertă?

Vladimir Beșleagă: „Depinde cine va fi la guvernare, pentru că dacă ai observat câte eforturi și câte tertipuri au fost făcute de Federația Rusă ca să ajungă la acest rezultat, să-l aibă președinte pe un rusofil, socialistul Igor Dodon, aici s-au pus mijloace, bani, aici s-au cumpărat, aici s-au mituit oameni și trebuie să menționăm că oricum ar fi, dar faptul că există o anumită fricțiune între Guvern, Parlament și Președinție este un fapt pozitiv, este un fapt bun, pentru că asta demonstrează că este o forță de rezistență, de opunere, dacă ar fi fost să fie armonie și înțelegere, ar fi fost trist de tot.”

Europa Liberă: Eu vă întrebam dacă e pregătit, ar fi pregătit Chișinăul să „înghită” regiunea transnistreană?

Vladimir Beșleagă: „Chișinăul în caz dacă se schimbă guvernarea, momentan se pregătește, pentru că există forțe intelectuale, există forțe politice, există, dar trebuie să se schimbe macazul, să se schimbe orientarea și conducerea, dar vezi că lucrurile merg invers.”

Europa Liberă: Dar cum vedeți Dvs. o eventuală, posibilă reîntregire a celor două maluri ale Nistrului?

Vladimir Beșleagă: „Eu cred că asta nu-i o problemă atât de importantă, important e să se clarifice Chișinăul aici, pentru că în condițiile actuale relațiile se bazează pe afaceri, nu pe interesul populației, pe afaceri dintre cei doi oligarhi, de acolo și de aici. Când vor fi ei puși la punct, când vor fi eliminați din viața politică, atunci se poate vorbi despre transformări absolut normale, ca într-o țară normală, cu o democrație normală, dar aici noi nu avem democrație și lucrurile merg tot mai des spre autocrație și merg spre dictatură.”

Europa Liberă: Dar cum vă explicați, de ce n-au insistat cetățenii Republicii Moldova mai mult pe această idee de a edifica un stat democratic?

Vladimir Beșleagă: „Lucrul acesta s-a văzut de la început. Cine au fost președinții care fiind invitați la inaugurarea noului sediu al Președinției să meargă acolo? Spune-mi, te rog. Doi: Snegur și Lucinschi. Voronin nu s-a dus, Timofti nu s-a dus. De ce? Pentru că acești doi din urmă au avut cât de cât demnitate și au păstrat interesele și le-au păzit, pe când cei doi au compromis totul. Și ei merg în continuare pe aceeași linie.”

Europa Liberă: Dar cine sunt reperele morale ale societății moldave?

Vladimir Beșleagă: „Opoziția noastră. Opoziția sărmană și săracă și o parte din intelectualitate, și o parte din oamenii simpli pe care mata îi asculți și-i interoghezi de fiecare dată se trezesc și mai ales partea feminină. Partea feminină este atât de serioasă și atât de corectă, și atât de bine orientată și informată, încât eu rămân încântat de ceea ce faci dumneata.

Valentina Ursu
Valentina Ursu

Dumneata nu numai culegi informațiile și le transmiți la radio, dumneata faci o muncă de clarificare și de educare politică de foarte mare importanță. Absolut! Numai prin întrebări și răspunsuri și când oamenii îți aud vocea, tu știi ce frumusețe este asta? Este fantastic ceea ce faci.”

Europa Liberă: Dl Beșleagă, cum vedeți Dvs. implicarea oamenilor de cultură în politică și că unii dintre ei susțin anumiți concurenți electorali?

Vladimir Beșleagă: „De fapt, legea generală este că oamenii de creație, oamenii de cultură nu trebuie să se implice în politică. Ei au fost deasupra politicii. Asta din secole și secole. Voltaire era zeificat de rege, regii îl ascultau. Pe urmă a venit sec. al XIX-lea când oamenii de cultură s-au vândut. Este așa o descoperire a unui savant cum s-au compromis și au intrat în slujba politicienilor. Acum la noi a fost așa, a fost o perioadă când s-a produs mișcarea de eliberare națională și de renaștere națională, cei mai mulți dintre oamenii de cultură, scriitori în același timp au fost în politică implicați, pe urmă s-au retras sau au fost marginalizați. De fapt, agrarienii așa le și spuneau: „Treaba voastră nu e să faceți politică, să vă duceți să scrieți, să pictați, noi facem politică”, dar astăzi...”

Europa Liberă: Oamenii de artă care sprijină politicienii cum sunt văzuți?

Vladimir Beșleagă: „Astăzi oamenii sunt și așa, și așa. De ce? Unii își păstrează poziția și verticalitatea, alții merg și fac concerte, alții merg și susțin candidaturile. Hai să răspund la întrebarea: De ce eu am mers să stau alături la lansarea în campania electorală a unei doamne ministru, care face parte din Partidul Democrat, adică partidul de guvernare? S-a întâmplat așa că această doamnă sau prin ajutoarele sale a încercat să obțină simpatia președintelui nostru, al Uniunii Scriitorilor. Și dl președinte, care are experiența mai veche, mai interesantă a hotărât să se consulte cu mine, să-mi ceară sfatul. Și eu i-am spus: Dle președinte, dumneata ca persoană oficială e contraindicat să te duci, să te prezinți, că atunci înseamnă că toată uniunea, dumneata n-ai nici un drept să reprezinți întreaga uniune, opinia dumitale”, dar în același timp un fapt că noi colaborăm cu acest

Eu sunt deasupra oricăror partide și nu mă pliez, și nu mă mulez pe nici o ideologie și pe nici o doctrină...

Minister al Culturii, care suntem într-o situație foarte grea economică și de toate astea, nu am putut să refuzăm în ansamblu sau în bloc și am zis să merg eu ca persoană particulară. Și am mers, și am susținut, și am vorbit în fața publicului despre calitățile profesionale. Nu m-am referit la politica partidului, pentru că eu sunt deasupra oricăror partide și nu mă pliez, și nu mă mulez pe nici o ideologie și pe nici o doctrină. Noi avem libertatea noastră, statutul nostru de oameni de creație.”

Europa Liberă: Moralitatea poate prinde rădăcini în Republica Moldova?

Vladimir Beșleagă: „Da, da, foarte firav și foarte greu, dar încetul cu încetul poate prinde, pentru că, ce să-ți spun, dnă Valentina? Știi că oamenii cei mai morali sunt oamenii săraci, oamenii bogați întotdeauna au încălcat regulile morale și principiile morale; oamenii cei bogați nu au ținut seama de nimic, iar oamenii care sunt nevoiași sunt cei morali, pentru că ei comunică direct cu Dumnezeu, nu prin averea lor și prin toate astea, prin bunuri, ci prin sufletul curat și prin demnitate. Și noi, cei care avem parte de destulă sărăcie, suntem și mai morali.”

Europa Liberă: Dar aceste pomeni electorale cu care merg politicienii în campanie cum vi se par?

Vladimir Beșleagă: „Asta, știi cum vine asta? La noi încă

Mentalitatea neamului nostru este patriarhală...

mentalitatea neamului nostru este patriarhală. În perioada patriarhală au fost lucruri foarte frumoase care s-au păstrat și la noi se păstrează unele tradiții care sunt frumoase.”

Europa Liberă: Prin pomană electorală umilești alegătorul?

Vladimir Beșleagă: „Dar pomenile electorale nu sunt altceva decât un fel de corupere a ăstora, că ele au destinație directă de a cumpăra voturi, nu de a mulțumi sau de a ajuta. Sunt societăți de caritate, asta-i una, dar când vine pe linie politică...”

Europa Liberă: Dar această umilință de ce-i acceptată de o parte din segmentul electoral?

Vladimir Beșleagă: „Sărăcia, sărăcia...”

Europa Liberă: Dvs. ați spus că sărăcia înseamnă morală.

Vladimir Beșleagă: „Sărăcia are și e gradațiile ei. Sunt oameni care nu acceptă pomenile și sunt oameni care le acceptă, pentru că lumea este foarte diversificată.”

Europa Liberă: Moldovenii acceptă să trăiască în umilință sau luptă pentru demnitate?

Vladimir Beșleagă: „Dnă Valentina, eu am recitit nu demult cartea lui Aureliu Busuioc „Pactizând cu diavolul”, unde el încearcă să-și facă o spovedanie a vieții lui. Și la un moment dat a spus un adevăr, că basarabeanul sau moldoveanul nostru care a fost rupt de la trupul țării și care n-a evoluat 100 de ani, care numai în perioada interbelică a fost, pe urmă iar regim, a devenit un exemplar, un specimen foarte specific, foarte aparte. El spune așa la un moment dat: „basarabeanul nu e nici liber, nici sclav; el e ceva de mijloc”.

Aici se întâlnesc cele mai bizare contradicții. Și asta e specific nu numai basarabeanului, și românului, dar mai puțin. Asta este un balcanism. Știi care este dominanta? Au spus-o încă sute de ani în urmă. Balcanismul înseamnă așa: lux de te orbește și alături mizerie, cea mai mare mizerie. În țările normale și în țările civilizate așa ceva nu se face. Vine americanul, se uită ce castele și-au durat ăștia: „Cum, bre, voi cutezați să vă faceți niște palate, niște cutare, când oamenii alături îs în mizerie și foame”? Acesta-i balcanism – și una, și alta. Este un amalgam bizar, dar până la urmă există un Dumnezeu și există un ideal. Și idealul acesta încet, încet lucrează. Și oamenii se fac tot mai frumoși.”

Harta circumscripțiilor

Moldova - Alegeri 2019 harta electorala
Moldova - Alegeri 2019 harta electorala

XS
SM
MD
LG