Deschiderea marți, în capitala Federației Ruse, a fundației „Transnistria”, în limbajul oficialilor de la Tiraspol și Moscova „reprezentanță oficială a Republicii Moldovenești Nistrene”, a prilejuit din nou declarații dintre cele mai tranșante ale oficialilor ruși privind modul în care este văzut viitorul acestei regiuni separatiste. La Chișinău – o profundă tăcere diplomatică – atât în privința evenimentului produs, când și față de retorica reinflamată despre „mica Rusie”, cum este denumită mai nou regiunea transnistreană. O convorbire la această temă cu analistul politic Anatol Țăranu.
Europa Liberă: Inaugurare, la Moscova a fundației „Transnistria”, prezentată la Tiraspol și de către mai mulți oficiali din capitala Rusiei drept „reprezentanță oficială a Republicii Moldovenești Nistrene”, alături de reprezentanțe similare ale Abhaziei și Osetiei de Sud. Cum vedeți Dvs. cele întâmplate?
Anatol Țăranu: „Este o continuare a politicii Rusiei în raport cu Transnistria, dar și cu Republica Moldova, luând în considerație faptul că oficial, juridic, Transnistria este parte integrantă a statului Republica Moldova și deschiderea unei reprezentanțe a unui teritoriu, a unei părți a Republicii Moldova, fără consimțământul Ministerului de externe, a oficialităților de la Chișinău pentru această acțiune, indiscutabil este o intervenție în zona suveranității statale a Republicii Moldova și nu poate fi interpretată altminteri.
Dar Federația Rusă de mai mult timp întreprinde acțiuni de asemenea fel, care lezează suveranitatea sacrală a Republicii Moldova, și aici nu prea avem de ce să ne mirăm. Poate unicul lucru care ne pune în gardă, ar trebui să ne pună în gardă este faptul că astăzi președintele Republicii Moldova din răsputeri încearcă să convingă opinia publică din interiorul țării, dar și pe exterior că relația cu Federația
Federația Rusă nu este cointeresată în soluționarea politică a diferendului transnistrean...
Rusă, datorită eforturilor lui se îmbunătățește și Federația Rusă ar putea să fie un partener solid în ceea ce privește soluționarea politică a diferendului transnistrean.
Iată că acțiunile Moscovei, inclusiv pe palierul acestei deschideri a unei reprezentanțe a unui teritoriu separatist din interiorul Republicii Moldova vorbește despre altceva, și anume că Federația Rusă nu este cointeresată în soluționarea politică a diferendului transnistrean.”
Europa Liberă: Se păstrează totuși un anumit echivoc – fundația, potrivit diplomației ruse, n-ar fi decât o instituție, un fel de ONG care ar avea menirea să cultive relații economice, culturale și sociale dintre Rusia și regiunea transnistreană...
Anatol Țăranu: „Este adevărat. Federația Rusă, oficialitățile acestei țări încearcă cumva să camufleze această acțiune care, repet încă o dată, la prima apropiere pare a fi o intervenție în suveranitatea Republicii Moldova, mai ales că ea cumva se asociază cu acele reprezentanțe oficiale pe care le are Osetia și Abhazia, teritorii enclave separatiste care aparțin Georgiei, dar care au fost recunoscute de către Federația Rusă ca entități statale aparte. Și această similitudine dintre acțiunile enclavelor separatiste din Georgia și din Republica Moldova vorbește că Rusia
Am putea într-o bună zi să ne trezim cu faptul că Rusia recunoaște Transnistria după modelul Abhaziei și Osetiei...
aplică o politică similară pentru aceste teritorii și trebuie să ne așteptăm că într-o anumită fază a complicațiilor relațiilor interstatale dintre Rusia și Republica Moldova noi am putea într-o bună zi să ne trezim cu faptul că Rusia recunoaște Transnistria după modelul Abhaziei și Osetiei.”
Europa Liberă: MAE al Federației Ruse a precizat că inaugurarea Fundaţiei „Transnistria” nu va schimba „poziţia principială” a Rusiei în problema reglementării transnistrene. Ce mai este, de fapt, această poziție principială și prin ce se manifestă aceasta? Doar prin faptul că Rusia nu recunoaște deocamdată, oficial și explicit, autoproclamata Republică Moldovenească Nistreană?
Anatol Țăranu: „Aceste aprecieri sunt tradiționale pentru diplomația Rusiei. Ei dintotdeauna au vorbit oficial despre recunoașterea deplină a suveranității Republicii Moldova, ei s-au angajat inclusiv prin tratatul-cadru al relațiilor interstatale Republica Moldova-Federația Rusă să contribuie la soluționarea politică a diferendului transnistrean este că în cadrul acestui tratat Federația Rusă s-a angajat să nu susțină enclave sau forțe separatiste în interiorul Republicii Moldova. Dar realitatea este cu totul alta.
Din păcate, Federația Rusă creează o marjă
Federația Rusă este un sponsor generos economic, politic al separatismului în Republica Moldova...
foarte largă dintre ceea ce ea declară și între politica reală pe care o vom avea. Trebuie să constatăm că Federația Rusă este un sponsor generos economic, politic al separatismului în Republica Moldova și aici mă refer, în primul rând, la separatismul transnistrean.”
Europa Liberă: Declarații repetate, insistente dinspre Tiraspol că nici nu mai poate fi vorba de o perspectivă de revenire a regiunii transnistrene în cadrul R. Moldova. Confirmări tot mai tranșante dinspre Moscova că o astfel de poziție este îndreptățită. Mai există în asemenea împrejurări un proces de negocieri privind reglementarea conflictului transnistrean? Sau sunt doar niște negocieri ale condițiilor de divorț?
Anatol Țăranu: „Este evident că Moscova face tot posibilul ca să creeze impresia că pe filiera transnistreană se produc anumite schimbări care sunt legate de soluționarea politică a diferendului. Dar realitatea este cu totul de altă natură. Este evident că nimic serios în plan politic, în planul reglementării politice nu se produce. Politica pașilor mici care din nou este aplicată de Chișinău în raport cu reglementarea în Transnistria aduce anumite schimbări de ordin secundar în relația dintre două maluri ale Nistrului, dar nimic serios în ceea ce privește reglementarea politică nu se produce și nici nu se va produce atâta timp cât Federația Rusă - repet,
Rusia este acea entitate care controlează totalmente regimul separatist din Transnistria...
care controlează efectiv procesul de reglementare politică - nu este cointeresată să facă pași concreți pe această dimensiune.
Mai mult, Rusia este acea entitate care controlează totalmente regimul separatist din Transnistria și acest lucru îl recunosc însăși liderii separatiști care spun că fără ajutorul economic, politic al Federației Ruse ei nu ar fi supraviețuit. Și atunci când Federația Rusă face echivocuri la adresa conducerii separatiste din Transnistria, că voi, moldovenii, Chișinăul și Tiraspolul trebuie să convină între sine, ei desigur că trișează, fiindcă cheia soluționării politice în Transnistria se găsește nu la Tiraspol și această problemă nu se rezolvă pe dimensiunea Chișinău-Tiraspol. Problema trebuie să fie soluționată în raport cu Federația Rusă.”
Europa Liberă: Se aud voci care văd în cele întâmplate încă un motiv pe lângă atâtea altele, neglijate, de „recunoaștere a nulității rolului Rusiei ca garant al soluționării conflictului”. Ce împiedică autoritățile moldovene să pună astfel problema?
Anatol Țăranu: „Îmi pare rău să spun acest lucru, fiindcă este o constatare destul de obiectivă. Federația Rusă nu poate fi garantul soluționării politice în Transnistria atâta timp cât respectă doar interesul Tiraspolului separatist.
Federația Rusă nu poate fi garantul soluționării politice în Transnistria atâta timp cât respectă doar interesul Tiraspolului separatist...
Dar mai degrabă nici Tiraspolul separatist [nu are] propriile sale interese, fiindcă Transnistria este folosită ca o pârghie de influență asupra Republicii Moldova. Din acest punct de vedere, formatul de negocieri, dar și formatul internațional de soluționare politică în Transnistria, în cadrul căruia Federația Rusă joacă rolul principal sau determinant, este unul vicios.
Atâta timp cât această situație va continua mai departe nu putem să ne așteptăm la o soluționare, este nevoie de altceva. După toate probabilitățile, o soluție ar fi o conferință internațională în cadrul căreia ar trebui să se aleagă un nou format de reglementare în Transnistria, dar deocamdată Republica Moldova nu este gata pentru asemenea pas. la noi continuă vechile abordări a problemei care din păcate nu vor aduce în timpul apropiat la un rezultat palpabil.”
Europa Liberă: Cum poate fi citită tăcerea autorităților R. Moldova în legătură cu cele întâmplate?
Anatol Țăranu: „Republica Moldova astăzi este preocupată de cu totul alte lucruri. E vorba de campania electorală și acutizarea problemei transnistrene ar putea să aibă efecte mai puțin plăcute pentru actuala guvernare și reieșind din aceste considerente, campania electorală, interesele campaniei electorale, guvernarea de la Chișinău preferă deocamdată să treacă cu
Acutizarea situației în Transnistria ar putea să joace pe mâna lui Dodon...
tăcerea sau să nu atragă o atenție sporită asupra ceea ce se întâmplă pe filiera transnistreană. Și într-un fel au dreptate.
Acutizarea situației în Transnistria ar putea să joace pe mâna lui Dodon care beneficiază de privilegiul de a fi principalul partener al Federației Ruse, chiar dacă această preferință pentru domnul Dodon este legată de multă umilință din partea lui față de Federația Rusă, dar și a Republicii Moldova, fiindcă Dodon este și președintele Republicii Moldova și această relație, imposibilă în raport cu alte țări, pe care o are Federația Rusă în raport cu Moldova, spune despre faptul că Moscova continuă să mizeze pe Dodon pentru a face ca Republica Moldova să devină, așa, o republică bananieră, pe lângă Federația Rusă.”