Linkuri accesibilitate

Fostul președinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici, a fost condamnat la 13 ani de închisoare


Viktor Ianukovici (dreapta), la o conferință de presă la Moscova, 2 martie 2018

Fostul președinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici, a fost condamnat la 13 ani de închisoare, in absentia, fiind găsit vinovat de înaltă trădare, pentru încercarea de a înăbuși cu violență revolta pro-occidentală din 2014. „Ianukovici a comis o crimă împotriva fundamentului securității naționale a Ucrainei”, a spus judecătorul Vladislav Deviatko, dând verdictul tribunalului de la Kiev. Se bănuiește că fostul președinte ucrainean este în Rusia. Ianukovici a respins procesul drept unul motivat politic.

Un apropiat al Kremlinului, Ianukovici a fost forțat să se retragă de la conducerea Ucrainei în februarie 2014, în urma protestelor masive din piața centrală din Kiev, provocate de refuzul său, în ultimul moment, de a semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană în noiembrie 2013.

La scurt timp după demisia lui Ianukovici, Rusia a anexat abuziv peninsula Crimeea, în urma unui referendum declarat ilegal de cel puțin 100 de țări. În noiembrie 2016, Tribunalul Penal Internațional a decis că luptele din estul Ucrainei sunt „un conflict armat internațional între Ucraina și Federația Rusă”.

XS
SM
MD
LG