Linkuri accesibilitate

Institutul Wiesel cere anularea unei sentințe de tribunal menită să-l reabiliteze pe Gh. Alexianu, guvernatorul Transnistriei antonesciene


Soldați antonescieni, fotografie dintr-o expoziție despre Holocaust în România
Soldați antonescieni, fotografie dintr-o expoziție despre Holocaust în România

„Institutul Elie Wiesel își exprimă speranța ca Instituția Prefectului – Județul Vrancea va face apel pentru anularea unei decizii, care este dată contrar legislației din România și care, în același timp aduce atingere, în mod flagrant, memoriei zecilor de mii de victime, evrei și romi din Transnistria”, se arată într-o postare pe Facebook a institutului.

Reacția Institutului vine după ce situl G4 media a publicat un articol semnat de istoricul Bogdan Constantin Dogaru, care a dezvăluit cum un judecător din Panciu l-a reabilitat pe fostul guvernator al Transnistriei, Gheorghe Alexianu, sub care au fost uciși peste 300 de mii de evrei și peste 1000 de romi. Judecătorul a consemnat într-o sentință că fostul guvernator al Transnistriei a fost „condamnat politic” în 1946 și a dispus restituirea suprafeței de pădure pe care moștenitorul pretinde că ar fi fost deținută de tatăl său în comuna Străoane.

Istoricul a arătat în articol că în anul 2008, Înalta Curte de Justiție și Casație a respins în mod definitiv și irevocabil reabilitarea lui Gheorghe Alexianu, care fusese condamnat la moarte în 1946, de Tribunalul Poporului din București, pentru crime de război și crime împotriva umanității, confiscându-i-se totodată întreaga avere.

XS
SM
MD
LG