Linkuri accesibilitate

Promo-Lex: dosarul politicianului Oleg Horjan, deținut la Tiraspol, va fi examinat în regim de urgență de CEDO


Oleg Horjan la o întâlnire cu președintele Igor Dodon la Chișinău, 26 octombrie 2017

Dosarul unuia dintre oponenții actualei administrații de la Tiraspol, Oleg Horjan, lider al Partidului Comuniștilor din regiune, a fost admis pentru examinare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului și va fi examinat în regim de urgență, anunță printr-o declarație asociația Promo-lex. Oleg Horjan a fost condamnat la 4 ani și 6 luni de închisoare pentru organizarea, vara trecută, a unui protest pașnic în centrul Tiraspolului.

Declarația notează că Oleg Horjan este deținut în penitenciarul Hlinaia, „în condiții care sunt calificate drept inumane și degradante potrivit constatărilor formulate de Comitetul european pentru prevenirea torturii după vizitarea regiunii transnistrene”. „Totodată, notează declarația, există riscul ca situația lui Oleg Horjan să fie înrăutățită din cauza conflictului dintre acesta și conducerea așa numitului minister al afacerilor interne din Tiraspol”. Semnatarii solicită guvernelor Republicii Moldova și Federației Ruse, precum și instituțiilor internaționale, să monitorizeze situația respectării dreptului la libera exprimare și întrunire în regiunea transnistreană.

Condamnarea lui Oleg Horjan nu este singurul caz calificat de observatori drept persecuție a adversarilor politici de către actuala putere de la Tiraspol, dominată de holdingul Sheriff. La sfârșitul anului trecut, pe 30 decembrie, Sovietul suprem, legislativul de la Tiraspol, a permis procuraturii locale să-l cerceteze penal pe deputatul Vasili Vlasov. Decizia venea după condamnarea în absență la 16 ani de închisoare a fostului lider transnistrean, Evgheni Șevciuk. Vlasov este considerat un apropiat al lui Șevciuk, fiind în mandatul acestuia vicepremier responsabil în echipa executivă de sectorul termoelectric și locativ din stânga Nistrului. Și Evgheni Șevciuk, și Vasili Vlasov nu se află în regiunea transnistreană.

XS
SM
MD
LG